Výborné koláče s dvojakou plnkou
Výborné mäkučké kysnuté koláče s dvojakou plnkou😍 Vo vnútri mandľovo-čokoládová plnka a na vrchu koláča šťavnatý lekvár, ktorý vám takýmto spôsobom prípravy zo stredu počas pečenia určite nevytečie!
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladká múka
- 100 g kryštálový cukor
- 300 ml mlieko
- 70 g maslo
- 21 g droždie
- 1 žĺtok
- 1 kl kypriaci prášok
- 1 kl soľ
Plnka
- 150 g mleté orechy
- 150 ml cukor kryštálový alebo cukor podla chuti
- 2 pl kakao
- 1 vanilkový cukor
- Lekvár podla chuti
- maslo
Na vrch
- 1 bielok
- Mandlové lupienky alebo iné
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z udaných prísad si vypracujeme jemné cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť. Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 kusov, ktoré znova vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme a necháme bochníčky 15 minút oddychovať.
Zatiaľ si pripravíme všetko na plnku. Mleté mandle alebo mleté orechy pomiešame s kakaom a cukrom v jednej miske. Cukor si môžete dať kľudne aj podľa seba. Ďalej potrebujeme malé kúsky masla a ľubovolný lekvár podľa chuti. Ja som dala domáci marhuľový a morušovo-ríbezľový.
Po uplynutí času bochníčky rozvaľkáme na malý kruh, do stredu dáme 2 PL kakaovej plnky a položíme aj 1 kúsok masla. Napokon uzavrieme ako buchtu. Takto naplnené bochníčky dáme na plech s papierom a necháme 20 minút oddychovať.
Po 20-tich minutách každý bochníček trocha dlaňou stlačíme. Zoberieme 6 podľa možnosti rovnakých poháhov, ktorým spodok namočíme do oleja a opatrne, ale silnejšie vtláčame do stredu bochníčkov. Takto s pohármi necháme ešte naposledy 30 minút podkysnúť. Pre celkom presný priebeh postupu si môžete pozrieť moje video.
Po uplynutí času poháre povyberáme, natrieme vrch koláčov bielkom a do stredu dáme bohato lekvár. Vrch koláča posypeme mandľovými lupienkami a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C cca 25 minút, treba si to sledovať. Ak koláče neposypete ničím, môžete ich po upečení potrieť maslom, ale inak to nie je potrebné.
Koláče sú výbornej chuti a cesto ľahučké. Výborne sa k nim na raňajky, alebo ako sladkú večeru hodí aj pohár mlieka či čaju. Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube