Výborný morušový lekvár( džem)
Fantastický lekvár, ktorý robím každý rok. Je to najobľúbenejší lekvár môjho manžela. Je velmi jednoduchý na prípravu a aj rýchlo hotový. Takto varený lekvár si uchová nie len svoju ovocnú chuť , ale jeho krátkym varením budete mať aj viac lekváru.
Ingrediencie
- 21⁄2 kg čerstvé Moruše čierne
- 1.2 kg cukor kryštálový
- 3 pl citrónová šťava
- 25 g Pektín
Najnovšie letáky
Postup
Moruše si podla potreby očistíme od stopiek, ja som im odstrihala tie stopky lebo tento rok sú dosť dlhé a hrubé. Následne ovocie zasypeme cukrom, premiešame a necháme 1h stáť.
Po uplynutí času ovocie pustilo už vopred aj vela šťavy. Ovocie privedieme do varu, pridáme 3pl citrónovej šťavy a varíme 1h za občasného miešania. Na konci pridáme Pektín, ktorý nám lekvár zahustí a povaríme ešte zo 10 minút. Následne plníme horúci lekvár do fliaš, ktoré otočíme hore dnom na 20 minút.
Takto varený lekvár si uchová nie len svoju ovocnú chuť , ale jeho krátkym varením budete mať viac lekváru. Toto ovocie má velmi vela šťavy a preto je lepšie a múdrejšie pridať niečo čo ho trochu zahustí. Ja zvyknem dať Pektín, ktorý lekvár pekne zahustí. Pektín sa nachádza v každom ovocí, ale niekde viac a niekde menej. Takto s pridaním Pektínu stačí variť lekvár 1 hodinu a máte toho lekváru naozaj vela. Bez Pektínu ho musíte variť asi aj 3-4 hodiny, aby sa šťava vyparila a lekvár sám zhustol. Ja si myslím, že je to úplne zbytočné. Zbytočný čas, práca a aj peniaze za elektrinu / plyn. To je akoby ste ovocie dali do odšťavovača a potom polovicu šťavy vyhodili. Ale pravdaže si každý spravý lekvár podla Seba a svojej chuti, ja ho s velmi šťavnatým ovocím robím takto :-)
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube