Zdroj: Facebook - superRECEPTY
Vynikajúce pardubické perníčky
Pardubické perníky neodmysliteľne patria k Vianociam. Sú zlepované džemom a poliate čokoládou.
Ingrediencie
Cesto
- 1 kg hladká múka
- 190 g Med
- 10 g salajka jelenia soľ
- 40 g lekvár
- 1 kl škorica
- kypriaci prášok
- 2 ks vajce
Sirup
- 1 kl kypriaci prášok
- 500 g kryštálový cukor
- 250 ml voda
Najnovšie letáky
Postup
Ako prvý si pripravíme sirup. Sirup sa pripravuje deň vopred. Taktiež aj cesto je dobré nechať odležať v chladničke aspoň jednu noc.
Do hrnca nasypeme cukor, sódu bikarbónu a nalejeme vodu. Sirup varíme 5 minút.
Cesto V miske zmiešame múku, med, džem, vajíčka, salajku, škoricu, prášok do pečiva a uvarený sirup. Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme cez noc odstáť v chladničke.
Na druhý deň cesto premiesieme a v prípade potreby pridáme ešte trochu múky. Cesto sa nemôže lepiť.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 5 mm a vykrajujeme z neho požadované tvary.
Vykrojené perníky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie s rozostupmi. Pečieme ich na 160°C maximálne 10 minút. Inak hrozí, že stvrdnú. Rúru počas pečenia neotvárame.
Po upečení ich necháme vychladnúť a až potom ich môžeme preložiť na tácku.
Perníky zlepujeme slivkovým džemom a vrch polejeme čokoládou, prípadne ešte posypeme cukrárenskými ozdobami.