Zdroj: porosolka for iStockphotos
Základný recept tekvicové pyré
Tento recept na domáce tekvicové pyré je jedným z mojich najobľúbenejších jesenných receptov a v mojej kuchyni sa dočkal mnohých obmien. Chuť čerstvého tekvicového pyré je neporovnateľná s tým z konzervy a určite vylepší každé jedlo, či už sladké alebo slané. Je jednoduché, zdravé a absolútne lahodné! Vyskúšajte si ho pripraviť aj vy.
Ingrediencie
- 1 Hokkaido tekvica
- 2 Tablespoon olivový olej
- Soľ podla chuti
- 1 Štipka muškátový oriešok
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu receptu na tekvicové pyré si predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia. Cennou radou je uistiť sa, že rúra je pred vložením tekvice úplne predhriata. Pomôže to zabezpečiť rovnomerné varenie.
Rozrežte tekvicu na polovicu a lyžicou odstráňte semená a vlákna. Ak sa tekvica ťažko krája, môžete ju predtým dať asi na 5 minút do mikrovlnnej rúry, aby zmäkla - v mojej kuchyni sa to vždy osvedčilo.
Polovice tekvice položte rezom nadol na plech vyložený papierom na pečenie. Pokvapkajte ich olivovým olejom a posypte trochou soli.
Tekvicu pečte v predhriatej rúre približne 40-45 minút alebo kým nezmäkne.
Vyberte tekvicu z rúry a nechajte ju trochu vychladnúť. Potom lyžicou vyberte dužinu z tekvice.
Dužinu tekvice vložte do misky a rozmixujte ju ručným mixérom na hladké pyré (v prípade potreby pridajte trochu vody). V závislosti od vašich preferencií môžete pridať aj štipku muškátového orieška na zintenzívnenie chuti. Tekvicové pyré je vhodné na ďalšie spracovanie na sladké aj slané jedlá.