Zdroj: StockFood / Pheby, Barbara
Zapekané zemiaky s kyslou kapustou
Zapekané zemiaky s kyslou kapustou zo švábskej kuchyne patria medzi moje obľúbené jedlá, najmä v chladnom období. Kombinácia zemiakov a kyslej kapusty sa môže na prvý pohľad zdať zvláštna, ale chutí senzačne dobre. Zemiakový kastról je výdatné, hrejivé jedlo, ideálne na chladné jesenné a zimné dni.
Ingrediencie
- 1 kg zemiaky
- 500 g kyslá kapusta
- 2 Cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 ml zeleninový bujón
- 100 g creme fraiche
- 150 g Strúhaný syr
- Soľ, korenie Muškátový oriešok
- 2 Tablespoon olej
Najnovšie letáky
Postup
1.Ak chcete pripraviť recept na zemiakovú kapustu, začnite scedením kyslej kapusty. Ja dávam prednosť odkvapkaniu kyslej kapusty, pretože sa tým zabezpečí, že nákyp nebude príliš kyslý a ostatné chute lepšie vyniknú.
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Pri prvých pokusoch som zemiaky nakrájala príliš hrubé, boli ešte trochu tvrdé. Preto sa odporúča krájať zemiaky čo najtenšie.
Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Zistil som, že jemne nasekaný cesnak ešte lepšie zvýrazní chuť.
Rúru predhrejte na 180 stupňov.
Cibuľu a cesnak opečte na panvici s trochou oleja, kým nie sú priesvitné.
Pridáme kyslú kapustu a zemiaky a podlejeme zeleninovým vývarom. Nechajte variť asi 10 minút. Počas tejto doby môžete pridať korenie.
Zmes zemiakov a kyslej kapusty preložte do zapekacej misy a posypte crème fraîche a strúhaným syrom.
Zapekajte zemiaky s kyslou kapustou vo vyhriatej rúre asi 30 minút, kým syr nezíska zlatohnedú farbu.