Zdroj: Canva
Žemľovka z vianočky s tvarohom a jablkami
Klasická tvarohová žemľovka s jablkami ako od babičky
Ingrediencie
Suroviny
- 350 g vianočka
- 2 ks vajcia
- 500 ml mlieko
- 2 pl kryštálový cukor
Jablková náplň
- 4 ks jablko
- šťava citrónová
- škorica mletá
- 2 pl kryštálový cukor
Tvarohová náplň
- 500 g tvaroh jemný
- 3 ks žĺtko
- 2 pl kryštálový cukor
- 1 bal. cukor vanilínový
- citrónová šťava
Sneh
- 3 ks bielky
- štipka soľ
- 1 pl šťava citrónová
- 3 pl kryštálový cukor
- maslo na vymastenie
- strúhanka na vysypanie misy
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Jablká si očistíme a nakrájame na plátky. Pridáme citrónovú šťavu, zasypeme škoricou a cukrom a premiešame.
Tvaroh zmiešame s kryštálovým a vanilínovým cukrom, žĺtkami a citrónovou šťavou.
Mlieko zmiešame s vajciami a cukrom. Vianočku nakrájame, približne polovicu namočíme v mliečnej zmesi a ukladáme na dno zapekacej misy, ktorú si vopred vymažeme maslom a vysypali strúhankou.
Na vianočku navrstvíme nakrájané jablká.
Na jablká navrstíme tvarohovú náplň.
Na tvarohovú náplň navrstvíme zvyšok vianočky, ktorú tiež namáčame v mliečnej zmesi. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 35 minút. Tesne pred dopečením vyšľaháme studené bielky so štipkou soli do polotuha, následne postupne prisypeme cukor, prilejeme citrónovú šťavu a vyšľaháme na tuhý lesklý sneh. Žemľovku vyberieme z rúry, navrstvíme sneh a dáme na 15 minút zapiecť.
Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť !