Čo robiť, aby huspenina stuhla? S dobrým receptom a praktickými tipmi bude dokonalá

6 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Huspenina – dobrá, poctivá a domáca. To je pochúťka, ktorá má v slovenskej kuchyni veľmi dlhú tradíciu. Azda najdôležitejšie je poznať postup prípravy a vedieť, čo treba urobiť, aby huspenina stuhla. Tu je niekoľko dobrých tipov, vďaka ktorým bude mať huspenina dokonalú konzistenciu.

REKLAMA

Krátky prehľad:

Na výbornú domácu huspeninu budeme potrebovať predovšetkým kvalitné suroviny a dostatok času. Ak sa k tomu pridá aj niekoľko dobrých rád, ako huspeninu pripraviť, výsledok príjemne poteší chuťové poháriky aj tie najnáročnejšie jazýčky. Huspenina je tak trochu malá veda, no veľmi rýchlo sa dá nájsť recept a kombinácie, ktoré spolu perfektne zafungujú.

⭐Prečo si dopriať huspeninu?

Na huspeninu nedali generácie pred nami dopustiť. Vedeli totiž, že pod ich rukami vzniká chutné tradičné jedlo, ktoré je nielenže výdatné, ale je mimoriadne prospešné. Huspenina je bohatým zdrojom kolagénu. Už v minulosti sa vedelo, že huspenina je dobrá na bolesť kĺbov a súčasné poznatky tieto domnienky iba potvrdili. Na prípravu huspeniny sa totiž používajú časti bravčoviny, ktoré sú veľmi bohaté na kolagén. A práve uvoľnenie kolagénu, ktorý je označovaný za bielkovinu mladosti, má na svedomí aj samotné vytuhnutie huspeniny do rôsolovitej až želatínovej konzistencie. To, že je huspenina správne tuhá, je jasným dôkazom, že v nej nájdeme aj extra dávku prospešného kolagénu.

📝Domáca huspenina – základný recept

Existuje veľké množstvo receptov na domácu huspeninu. Ani o jednom sa nedá povedať, že práve toto je jediný najlepší recept na huspeninu. Každý má svoje čaro a azda najdôležitejšie je, aby chutila domácim.

Kým v niektorých bodoch sa príprava huspeniny rozchádza, ďalšie sú nevyhnutné. Huspenina sa určite nedá pripraviť bez dostatočného množstva bravčových koží, bravčových paprčiek a bravčového kolena. Nasledujúci zoznam sme rozdelili na základné ingrediencie a voliteľné. Aj pri huspenine je totiž veľký priestor na skúšanie nových kombinácií.

REKLAMA

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Základné ingrediencie na huspeninu:

  • 1 bravčové koleno
  • 2 – 3 bravčové nožičky (paprčky)
  • 0,5 – 1 kg bravčových koží
  • 0,5 kg bravčového pliecka
  • 3 stredne veľké cibule
  • stredne veľká hlávka cesnaku
  • 12 guľôčok čierneho korenia
  • 6 guľôčok nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 2 polievkové lyžice octu
  • soľ podľa chuti

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Voliteľné ingrediencie:

  • koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zeler
  • konzervovaná kukurica
  • vajcia uvarené natvrdo

👩‍🍳Huspenina – postup prípravy a dôležité body

  1. Bravčové koleno a nožičky rozsekneme a spolu s bravčovými kožami ich namočíme do hrnca so studenou vodou aspoň na dve hodiny. Zlejeme ich z vody, umyjeme pod tečúcou vodou a očistíme od prípadných nedostatkov.
  2. Vodu v dostatočne veľkom hrnci privedieme do varu a vložíme do nej bravčovinu. Necháme chvíľu variť, kým sa nevytvorí pena (šuminy). Penu zozbierame, bravčovinu vyberieme a vodu opäť vylejeme.
  3. Do čistého hrnca uložíme bravčové časti, zalejeme studenou vodou tak, aby boli všetky kusy mäsa tesne pod hladinou. Vody nesmie byť zbytočne veľa, no ani príliš málo.
  4. K mäsu do vody pridáme guličky korenia, 2 bobkové listy, 2 vetvičky tymiánu a 2 lyžice octu. Je dobrým zvykom dať koreniny do sitka na korenie. Huspenina bude čistejšia.
  5. Huspeninu varíme 3 hodiny pomaly, iba na miernom stupni (nesmie vrieť) a priebežne odstraňujeme penu sitkom.
  6. Následne pridáme podľa chuti soľ a cibuľu v celosti. V tejto fáze sa podľa niektorých receptov pridáva aj očistená koreňová zelenina podľa chuti.
  7. Huspeninu varíme naďalej na miernom stupni ešte 1,5 – 2 hodiny dovtedy, kým sa mäsko nezačne komplet oddeľovať od kostí. Huspeninu krátko pred dovarením dochutíme soľou alebo octom, aby boli chute vyvážené.
  8. Vykonáme test tuhnutia huspeniny na malom množstve (viď postup nižšie).
  9. Mäso a všetky pevné ingrediencie z huspeniny vyberieme, dáme bokom a huspeninu precedíme cez sitko, aby sa očistila od rozpadnutých kúskov a bola krásne čistá.
  10. Obraté mäso od kostí natrháme alebo nakrájame a rovnomerne ho naukladáme do misiek/hlbokých tanierov. Podľa chuti pridáme aj malé množstvo nakrájanej mrkvy, plátky uvareného vajíčka alebo malé množstvo kukurice. Zalejeme dostatočným množstvom precedenej huspeniny.
  11. Necháme vychladnúť v komore alebo na studenej chodbe a následne misky s huspeninou presunieme do chladničky.
REKLAMA

✔️Ako urobiť test tuhnutia huspeniny?

Celkom jednoducho. Z dovarenej huspeniny odoberieme za menšiu naberačku a nalejeme na tanier. Odložíme do chladničky a pozorujeme, ako sa huspenina správa. Ak vytuhne do želatínovej konzistencie na tanieri za pár minút, huspenina stuhne aj v miskách. V prípade, že huspenina nestuhne ani tanieri, ešte potrebuje dlhšie varenie.

💡Čo robiť, keď huspenina netuhne?

Je niekoľko dôvodov, prečo nechce huspenina stuhnúť a pomerne často súvisia s výberom surovín a postupom prípravy. Čomu venovať najviac pozornosti? Týchto 6 tipov sa oplatí vyskúšať, aby huspenina stuhla.

Dostatok kolagénu z bravčoviny

Kvalitná huspenina potrebuje dostatok kolagénu. Iba vtedy dokáže stuhnúť do požadovanej konzistencie. Bez dostatku bravčových koží, bravčového kolena a paprčiek sa prirodzenou cestou nepodarí. Je dobrým zvykom nechať si bravčové koleno a paprčku u mäsiara preseknúť. Vtedy sa z nich uvoľní viac kolagénu.

Iba primerané množstvo vody

Do správne hustej huspeniny nesmie ísť veľa vody. S vodou pri varení teda opatrne. Základom je, aby boli všetky časti mäsa ponorené pod hladinou vodou. Voda navyše môže spôsobiť, že huspenina nestuhne.

Dlhý čas varenia huspeniny

Domáce huspenina rozhodne nepatrí medzi rýchle jedlá (hoci sa môže rýchlo zjesť). Varí sa minimálne 4 – 5 hodín, v závislosti od množstva mäsových častí

Pravidelné odoberanie tuku

Jedným z dôvodov, pre ktoré huspenina nestuhne, je aj vyššie množstvo tuku, ktoré „rozbíja“ rôsolovitú štruktúru. Tuk sa našťastie pri chladnutí zráža na povrchu, preto je celkom jednoduché priebežne ho odoberať.

Primerané množstvo v tanieri

Huspenina nestuhne, ak do taniera/misky naložíme veľa uvarených ingrediencií. Aspik potom nedokáže vytvoriť súvislejšiu vrstvu a prirodzene vytuhnúť, pretože je preliaty medzi množstvo malých kúskov, ktoré mu nedovoľujú vytuhnúť.

REKLAMA

Želatína do huspeniny

Huspenina by v ideálnom prípade mala stuhnúť prirodzene. No z času na čas môže zlyhať aj overený recept. Ak je huspenina rozliata v tanieroch, no ani po niekoľkých hodinách netuhne, nezostáva nič iné, iba ju pracne zliať do hrnca (radšej cez sitko, aby zostala čistá tekutina) a pridať do nej vo vode rozmiešanú jedlú bravčovú želatínu (vhodnú na aspik) pripravenú podľa návodu. Druhou možnosťou je dodať do vývaru ďalšie bravčové kože a dlhé pomalé varenie zopakovať.

👉Otázky a odpovede o huspenine

Kedy soliť huspeninu?

Je dobrým zvykom huspeninu soliť na úvod dlhého varenia (po vyzrážaní bielkovín) a na konci, po dovarení.

Kedy pridať ocot do huspeniny?

Ocot sa do huspeniny pridáva v rôznych fázach. Najčastejšie spoločne so soľou, teda na úvod dlhého pomalého varenia a na konci, pred naložením do misiek. Opatrne s množstvom, ocot vie veľmi rýchlo prebiť ostatné chute.

Ako vyčistiť zakalenú huspeninu?

Základom je prevencia zložená zo 4 krokov – precízne vyumývanie mäsa na úvod, predvarenie a zber peny (šumín), dlhé pomalé varenie a priebežné čistenie, precedenie huspeniny cez husté sito/gázu. Ak je huspenina aj napriek tomu zakalená, pomôže opakované precedenie, no výsledok nebude dokonale číry.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA