Ako pripraviť omeletu? Dokonalá chuť aj prevedenie do pár minút na tanieri
8. 3. 2022
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Ako pripraviť omeletu, ktorá bude krásne nadýchaná a vláčna, navyše bez trhania? Netreba na to veľké kulinárske zručnosti, avšak je dobré poznať postup, vďaka ktorému si udrží svoju šťavnatosť a tvar.
Vaječná omeleta je jedným z najobľúbenejších raňajkových jedál. Hoci už samotná má intenzívnu chuť vajec a vystačí iba s jednoduchým dochutením, o to viac nabáda k tomu, aby sme si k nej pridali zeleninu, šunku, slaninku alebo syry. O príprave omelety kolujú mylné názory. Nestačí totiž iba vajíčka rozmiešať, osoliť a rýchlo osmažiť z oboch strán. Síce aj týmto spôsobom vznikne hrubšia vaječná placka, no môže byť vysušená a po jej vláčnosti niet ani stopy. Veci sa vždy dajú robiť rôznymi spôsobmi, preto si dnes povieme viac o tom, ako správne pripraviť omeletu, ktorej výsledná chuť milo prekvapí. Aj “obyčajné” jedlo si zaslúži totiž top prevedenie.
🥚Vajíčková omeleta: Jednoduchá, no pritom delikátna
Klasická vajíčková omeleta, ako už napovedá samotný názov, má svoj pôvod vo Francúzsku. Je to prvé jedlo, ktoré musí zvládnuť každý francúzsky kuchár. Má pritom k dispozícii iba vajcia, maslo, vidličku, misku a panvicu s hrubým dnom. Áno, omeleta vo svojej pôvodnej podobe nepotrebuje ďalšie prísady, no napriek extra jednoduchosti sa rozšírila po celom svete a vznikli rozmanité verzie.
Tajomstvo správnej prípravy spočíva v tom, že hoci sa z jednej aj druhej strany rozmiešané vajcia zatiahnu do placky, v strednej vrstve je omeleta vláčna, šťavnatá a bohatá na vaječnú chuť. Cieľom smaženia totiž nie je vaječnú omeletu vysušiť.
Takže – či už uprednostníš omeletu so zeleninou, plnenú syrom a šunkou alebo hubami, potrebuješ kvalitný základ a istotu, že sa ani v rannom zhone nič nepokazí. Ako na to?
Zdroj: pixabay.com
📝Ingrediencie na prípravu omelety
Budeme potrebovať:
- 4 vajcia (stredne veľké)
- 2 polievkové lyžice vody
- štipku soli
- plátok masla o hrúbke 1 cm
- hrubšiu, perfektne nepriľnavú panvicu
👩🍳Klasická omeleta: Základný postup prípravy
- Do misky dáme 2 lyžice vody a rozklepneme 4 vajcia. Pridáme štipku soli.
- Vidličkou vajíčka dôkladne rozmiešame do rovnomernej konzistencie. Malé kúsky žĺtkov alebo bielkov nevadia. Vajcia by sa totiž nemali šľahať, inak bude omeleta príliš hutná a nenadýchaná.
- Pripravíme si panvicu s dokonale nepriľnavým dnom. Ak je dno hrubšie, je to pre rovnomernú a postupnú distribúciu tepla ešte lepšie.
- Do panvice dáme plátok masla a začneme ho pomaly zohrievať. Netreba sa ponáhľať. Je dôležité panvicu zahriať rovnomerne a popritom neprepáliť maslo, ktoré má nižší bod prepálenia ako slnečnicový alebo repkový olej.
- Akonáhle je maslo rozpustené a začína rozvoniavať, vylejeme na panvicu vymiešané vajíčka.
- Prvých desať sekúnd necháme vajcia smažiť, následne začneme drevenou obracačkou s plochým krajom stred vaječnej zmesi zľahka premiešavať a jemne odhŕňať od dna panvice. Týmto postupom zabezpečíme vláčnosť a nadýchanosť omelety. Ak by sme omeletu nechali smažiť iba ako placku (bez “šťuchania”), bola by hrubá, nepoddajná a v konečnom výsledku aj suchšia.
- Na miernom stupni necháme prvú stranu omelety prepiecť do zlatista.
- Následne ju opatrne otočíme na druhú stranu a opäť zľahka opečieme, kým nechytí zlatistý nádych. Dôležité je udržať nižší teplotný výkon a proces smaženia omelety neurýchľovať.
- Ak sme postupovali správne a stredná vrstva si zachovala svoju vláčnosť a pružnosť, bude sa dať vaječná omeleta nielen preložiť na polovicu, zvládne dokonca zrolovanie bez potrhania.
Pri príprave omelety nehrozí ani žiadny stereotyp. Výborne jej to totiž ladí s rôznymi druhmi zeleniny, hubami, syrmi, nakrájanou šunkou a slaninou. Obľúbená je tiež omeleta s bryndzou, omeleta so zelenou fazuľkou, omeleta plnená špargľou a holandskou omáčkou či omeleta s duseným špenátom. Takýchto kombinácií je nepreberné množstvo.
Ak máš chuť na zmenu, vyskúšaj napríklad aj taliansku omeletu, známu pod názvom frittata. Pri jej príprave sa zvyčajne postupuje tak, že najskôr sa na panvici restujú menšie kúsky zeleniny (obľúbené sú cherry paradajky, špenátové listy, cuketa, cibuľka, hrášok, …), ktoré sa po zmäknutí zalievajú bohatou vajíčkovou zmesou. Ak však chcete skúsiť omeletu na sladko, vyskúšajte skvelú kinder omeletu.