Poctivé parené buchty od foodblogerky Radky

7 min. čítania

Domáce buchty na pare plnené makom, džemom alebo čokoládou. Kto by odolal tradičnej dobrote z kuchyne slovenských gazdín. O svoj domáci recept na parené buchty sa podelila foodblogerka Radka Ágoštonová, na instagrame známa ako Radk.a.

REKLAMA

Tiež sa pri pomyslení na parené buchty vrátite myšlienkami do detstva? Na sladkú vôňu buchiet preliatych maslom a zasnežených práškovým cukrom sa nedá zabudnúť. Obľúbená foodblogerka Radka Ágoštonová sa podelila o tradičný recept, s ktorým sa zapojila do septembrovej súťaže na Tastelist.sk o nákupné poukážky do Alza.sk. 

Prečo si sa rozhodla práve pre prípravu buchiet na pare?

Buchty na pare mi pripomínajú moje detstvo, klasického slovenského dieťaťa, ktoré má rado sladké a je to vždy taká istota. Podľa mňa nemôže existovať človek, ktorý by ich nemal rád :) 

Pamätáš si ešte, kedy si ich prvýkrát jedla?

Neviem, či si spomínam na úplne prývkrát, ale pamätám si, keď ich moja mamina urobila toľko, že som ich jedla už len tak samé, bez ničoho ako koláč, a bolo mi z nich vtedy zle :D Ale už som na to zabudla. Buchty sú asi naozaj vec, ktorá sa nezunuje ani nepreje :D

Čo je pri ich príprave najdôležitejšie, aby boli dokonalé?

Jednoznačne LÁSKA. Aby boli buchty na pare dokonalé, musia byť pripravované s láskou a samozrejme poliate maslom a posypané grankom.

Buchty na pare

radk.a

Poriadne domáce buchty na pare plnené slivkovým lekvárom, preliate maslom a posypané kakaom 👌🏼🤤

Zobraziť recept

Čo pre teba znamená slovenská kuchyňa?

Slovenská kuchyňa je pre mňa každé tradičné jedlo pripravované v bežnej rodine. Keďže som zvyknutá jesť prevažne doma, mimo reštaurácií, tak v mojej kuchyni prevažujú práve tradičné slovenské recepty, ktoré možno ani nemusia mať pôvod zo slovenska, ale udomácnili sme si ich. 

V čom sa podľa teba najviac odlišuje od svetovej?

Za mňa je to rozhodne jednoduchosť. Slovenské jedlá sú podľa môjho názoru veľmi jednoducho pripravované z lokálnych surovín.

REKLAMA

Aké je tvoje najobľúbenejšie slovenské jedlo? 

Jedlo je moja závislosť, takže tých by som tu mohla menovať. Ale nejaké určite spomeniem. Po parených buchtách sú to hneď pečené buchty, palacinky, ale nepoviem nie ani dobrej pečenej kačke s domácimi lokšami či vianočnej kapustnici. No a samozrejme nemôžem zabudnúť na poriadne halušky. 

Dokáže podľa teba slovenská kuchyňa ešte prekvapiť?

Úprimne si myslím, že už nie. Slovenská kuchyňa je stáročia hlboko zakorenená v jednoduchých tradičných jedlách. Skĺbením našich tradičných jedál s gastro trendom zo sveta, vieme vytvoriť určite niečo nové a chutné, ale v tom prípade už nemôžeme hovoriť o čisto slovenskej kuchyni. 

Preferuješ doma prípravu slovenských tradičných jedál alebo skôr novšie recepty?

Ja mám v kuchyni rada pestrosť, preto sa snažím pripravovať rôznorodé jedlá, avšak vždy sa snažím využiť sezónne zdroje. To znamená, že v máji chutnú májovú bryndzu, na jeseň tekvicu hokkaido či cuketu, v lete sezónne ovocie a podobne. 

Existuje jedlo, do ktorého prípravy by si sa nikdy nepustila?

Existuje! Nap. kváskovanie :D z jednoduchého dôvodu. Nemám trpezlivosť chovať imaginárneho kamaráta, cesto prekladať niekoľkokrát, venovať tomu niekoľko dní, a urobiť jeden chlebík. Osobne čerstvé kváskové pečivo veľmi zbožňujem, ale to si radšej kúpim, ako by som sa mala spoliehať na to, či by mi vyšlo. No a ešte jedna vec, výroba zabíjačkových špecialít tiež nie je moja parketa. 

Aký bol hlavný impulz, prečo si sa rozhodla založiť blog o varení na IG?

Instagram som si pôvodne založila na podnet mojej kamarátky, v čase, kedy mi prišiel úplne zbytočný a nerozumela som mu. Mala som 28 followerov a ukladala som si svoje fotky len tak pre seba. Postupne, ako som zmenila životný štýl som na instagrame našla kopec inšpirácie a motivácie, tak som si postupne začala fotiť svoje jedlá a ukladať recepty, až sa z toho stala úžasná komunita ľudí, ktorí ma stále podporujú v tom, čo robím. Každá milá správa, komentár, či zdieľanie ma posúva vpred a instagram sa už stal tak prirodzenou súčasťou mojich bežných dní. 

REKLAMA

Za rozhovor ďakujeme Radke, ktorú na instagrame nájdete pod menom Radk.a

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA