Špagetová tekvica: Nízkokalorická zelenina, ktorá nahradí aj špagety z múky
20. 8. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Špagetová tekvica je skvelou nízkokalorickou alternatívou k tradičným cestovinám. Nečudo, že si táto jesenno-zimná tekvica získava čoraz viac pozornosti. Ako pripraviť špagetovú tekvicu? Poďme sa zoznámiť s tým najzaujímavejším.
Krátky prehľad:
💡Čo je špagetová tekvica
Špagetová tekvica patrí medzi stredne veľké tekvice s predĺženým, no rovnomerne oblým tvarom. Šupka na povrchu plodu je pomerne tvrdá a má krásne žltú farbu po celom povrchu. Plody zvyčajne dorastajú do veľkosti 20 – 30 cm na dĺžku, majú do 15 cm v priemere a vážia cca 2 kg. Ide o tekvicu pôvodom zo Strednej Ameriky a Japonska, no v súčasnosti je populárna už po celom svete. Radí sa medzi jesenné a zimné tekvice, pri správnom uskladnení teda vydržia plody až do ďalšej jari.
Názov dostala podľa štruktúry dužiny. Ak sa správne tepelne upraví, rozpadá sa na vlákna podobné špagetám.
👌Ako chutí špagetová tekvica?
Špagetová tekvica má jemnú zemitú až neutrálnu chuť. Nie je príliš výrazná, čo by mohlo byť v prípade inej tekvice mínusom, no pri štruktúre jej dužiny to znamená veľkú všestrannosť a bohaté využitie. Dužina, ktorá sa po tepelnej úprave dá vidličkou „rozčechrať“ na jemné vlákna podobné špagetám alebo rezancom, perfektne vynikne v pokrmoch stredomorskej aj ázijskej kuchyne. A nielen tam…
📝Špagetová tekvica a živiny
Špagetová tekvica patrí medzi nízkokalorické druhy zeleniny s obsahom vody až 92 %. Má tiež nízky obsah sacharidov. Je obľúbenou náhradou za klasické cestoviny v diétnom jedálničku. Okrem toho je dobrým zdrojom vlákniny, vitamínu C, vitamínov skupiny B, draslíka a mangánu.
Prečítaj si tiež
Neprehliadnuteľná tekvica v hlavnej úlohe – Úžasné recepty z maslovej aj hokkaido tekvice
Poďme si varenie rozžiariť krásne žltou a oranžovou farbou! Recepty z tekvice kraľujú druhej polovici leta a jeseni. V záhradách sa krásne vynímajú rôzne druhy tekvice, medzi nimi najmä neprehliadnuteľná hokkaido tekvica, bucľatá maslová tekvica a biela tekvica. Ktoré jedlá z tekvice sú najlepšie?
🌱Pestovanie špagetovej tekvice
Dá sa špagetová tekvica pestovať v našich zemepisných podmienkach? Áno. Približne v polovice apríla treba začať s predpestovaním semien v interiéri. V období, kedy už nehrozia mrazy (cca v druhej polovici mája), môžu byť sadenice špagetovej tekvice vysadené do pôdy. Vyhovuje im hlinitá pôda bohatá na živiny (upravená napríklad kompostom), dostatok svetla, tepla a vlahy. Rastliny od seba vysádzame aspoň na vzdialenosť 1 m, nakoľko telo rastliny je bujné a vyžaduje dostatok miesta. Niekedy výhony vyžadujú aj oporu, za čo sa odvďačia bohatšou úrodou.
📌Ako špagetovú tekvicu uskladniť?
Plody špagetovej tekvice dopestovanej na záhrade sú zrelé v jesenných mesiacoch. Čo nie je z úrody spotrebované hneď, zvládne výborne aj zimné uskladnenie v pivnici.
Pre tekvice všeobecne platí, že by sa pri skladovaní nemali navzájom opierať, ani dotýkať debničiek či drevených políc. Vyhovuje im zavesenie v sieťke pri teplote okolo 10 °C. Za ideálnych podmienok vydržia až 4 mesiace.
🛒Kde kúpiť špagetovú tekvicu?
Na špagetovú tekvicu sa dá v jesennom období natrafiť na trhoch, no takmer s celoročnou dostupnosťou ju nájdeme aj v supermarketoch. Ako si vybrať dobrú a chutnú špagetovú tekvicu? Zdravá tekvica má rovnakú farbu šupky vo všetkých miestach, nemá odreniny, rezné rany ani nie je nikde preliačená alebo nadmerne znäknutá. V obchode je lepšie vyberať špagetovú tekvicu so stopkou. Stvrdnutá stopka totiž čiastočne bráni preniknutiu škodcov do vnútra počas prepravy na pulty obchodov.
Prečítaj si tiež
Toto sú najobľúbenejšie druhy tekvice! Recepty z nich rozžiaria jesenný jedálniček
Tekvica je ako stvorená rozžiariť jesenný jedálniček. Do slovenských kuchýň sa dostáva čoraz viac druhov tekvíc, ktoré oslovia svojou chuťou, štruktúrou a využitím. Poďme sa spoločne bližšie pozrieť na obľúbené druhy tekvíc a recepty, v ktorých má tekvica najlepšie využitie.
👩🍳Ako pripraviť špagetovú tekvicu?
Špagetová tekvica sa dá variť, pripravovať v pare aj piecť. Je však dôležité ustriehnuť čas aj teplotu, inak sa špagetové vlákna rozvaria a vnútro tekvice sa zmení na rozvarenú kašovitú hmotu.
Najobľúbenejšia je príprava špagetovej tekvice pečením, pri ktorej treba špagetovú tekvicu rozkrojiť na polovice a piecť reznou ranou nahor alebo nadol.
Tento druh tekvice má však pomerne tvrdú šupku, a tak je prekrojenie azda najväčšou výzvou pri jej príprave.
Ako špagetovú tekvicu prekrojiť?
- Budeme potrebovať ostrý nôž s dlhšou čepeľou, odolnú dosku na krájanie s protišmykovým dnom a špagetovú tekvicu.
- Je dobrým zvykom odrezať horný aj dolný koniec zo špagetovej tekvice.
- Po zrezaní koncov získame rovné strany. Spodnou rovnou stranou položíme tekvicu na dosku.
- Do horného zrezaného konca zapichneme nôž, zaboríme čepeľ približne do polovice dužiny a vedieme rez rovnomerne nadol, kolmo na dosku. Rovnaký rez vykonáme i na náprotivnej strane.
- Týmto spôsobom prekrojíme špagetovú tekvicu na dve približne rovnaké polovice – „loďky“.
Vydlabeme časť so semienkami. Dužinu tekvice potrieme rastlinným olejom, posypeme soľou a mletým čiernym korením a pečieme pri teplote 180 °C približne 35 – 45 minút.
Piecť špagetovú tekvicu rezom nahor alebo nadol?
Lepší výsledok sa dá dosiahnuť vtedy, ak sa prekrojené polovice špagetovej tekvice položia na plech reznou stranou, teda šupkou nahor. Pri pečení sa totiž z dužiny uvoľňuje voda, ktorá potom odteká na plech a nehromadí sa v priehlbine tekvice.
Čo robiť, aby nebola špagetová tekvica vodnatá?
Ide o zeleninu s vysokým obsahom vody, preto je prirodzené, že sa voda tepelnou úpravou uvoľňuje. Funguje trik so soľou. Dužinu nasolíme, necháme pár minút „zapotiť“ (podobne ako u cukety), uvoľnenú vodu zlejeme a pokračujeme v príprave.
⭐Recepty so špagetovou tekvicou
Ak sa podarí špagetovú tekvicu upiecť tak, že sa jej vlákna dajú krásne oddeľovať, môžu sa podávať s omáčkami na cestoviny, pridávať do polievok a vývarov. Tieto tekvicové špagety sú perfektné sú v pokrmoch ázijskej kuchyne (ako náhrada za ryžové rezance), osvedčili sa aj v kombinácii s rôznymi druhmi syrov či s mletým mäsom.
Prečítaj si tiež
Chutné jedlá z cukety – Inšpirácia a recepty, ako pripraviť cuketu 30× inak a vždy skvelo?
Zrejme žiadna zelenina nie je v kuchyniach tak všestranná ako cuketa. Jedlá z cukety už nie sú len letnou záležitosťou. Zapekaná cuketa, v plackách, polievkach, prívarkoch, v slaných aj sladkých koláčoch či s cestovinami – zdá sa, že potenciál zdravej cukety nie je ničím limitovaný.