Toto sú najobľúbenejšie druhy tekvice! Recepty z nich rozžiaria jesenný jedálniček
28. 10. 2021
5 min. čítania
Tekvica je ako stvorená rozžiariť jesenný jedálniček. Do slovenských kuchýň sa dostáva čoraz viac druhov tekvíc, ktoré oslovia svojou chuťou, štruktúrou a využitím. Poďme sa spoločne bližšie pozrieť na obľúbené druhy tekvíc a recepty, v ktorých má tekvica najlepšie využitie.
Hokkaido tekvica, maslová tekvica, špagetová tekvica, či muškátová tekvica. Tieto druhy sú najčastejšie k dostaniu v obchodoch (dokonca celoročne) a zároveň si ich pri troche snahy môžete dopestovať aj na záhrade.
⏳Ako zistiť, či je tekvica zrelá?
Zaklopkajte na šupu, podobne ako to robíte pri výbere červenej dyne. Hlboký dunivý zvuk je jasným znakom toho, že tekvica je ideálna na okamžitý konzum. Tekvicu však skontrolujte zo všetkých strán, aby ste si domov z obchodu odniesli zdravý kus – bez prasklín, otlačenia a začínajúceho hnitia.
Ak máte domácu úrodu tekvíc, mäkšie kusy je vhodné spracovať v kuchyni napriamo alebo zaváraním. Tvrdšie plody ponechajte s dlhšou zasušenou stopkou (aspoň 5 – 6 cm). Očistite ich nasucho od nánosov zeminy, opatrne zabaľte každý kus do novinového papiera a odložte do tmavej a suchej pivnice s teplotou okolo 10 – 12 °C.
Ktorá tekvica je vhodná na pečenie? Aké recepty z tekvice sa oplatí vyskúšať? Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi.
🧡Tekvica Hokkaido
Jednou z najpopulárnejších a v kuchyni najvšestrannejších tekvíc je tekvica Hokkaido. Jej chuť je jemná, mierne sladká a konzistencia príjemne krémová. Výborne sa hodí do sladkých a slaných receptov. Hokkaido má krásne oranžovú dužinu, jednoducho sa spracováva a nemusíte ju zbavovať šupy. Ako jedna z mála má totiž po uvarení mäkkú šupu.
Je skvelá na prípra
vu tekvicovej polievky, tekvicových halušiek, tekvicovo-zemiakovej kaše a osloviť vás môže aj šťavnatý koláč s tekvicovou plnkou alebo Hokkaido muffiny. Okrem toho zaujímavo vynikne v pikantných tekvicových nátierkach alebo v tekvicovom džeme s pomarančom.
Hokkaido muffiny s domácou nutellou (uprostred), vanilkou, škoricou, sušenými malinami a kúskami belgickej čokolády
Výborná kombinácia zeleniny so sladkým
💛Maslová tekvica
Typickým poznávacím znakom maslovej tekvice je hruškovitý predĺžený tvar a svetlohnedá až jemne zelenkavá šupa. Vo vnútri sa ukrýva stredne oranžová krémová dužina, ktorá sa svojou konzistenciou ponáša na maslové avokádo. Chutí mierne sladko až orieškovo. Nemá veľa semienok, preto ak potrebujete do receptu veľa tekvicovej dužiny, bude tou správnou voľbou.
Z maslovej tekvice pripravíte prvé detské príkrmy, fantastická je pečená, ako základ do koláčov, rolád a báboviek. Chuťovo zapasuje ku kačacine, rybám a divine. Svojou farbou príjemne spestrí rizoto s hubami a cestoviny s parmezánom. Oplatí sa tiež vyskúšať tekvicovo-batátovú omáčku (k mäsu a knedli) a tekvicové placky.
Tekvicové rizoto s hubami
Rizoto zdobené opekanými hubami a cesnakom je to správne jedlo na jeseň ktoré vás určite poteší a pohladí na duši.
🧡Muškátová tekvica
Krásne krojená priam láka na použitie do jesenných dekorácií. A nielen to! Muškátová tekvica si po malých krokoch razí cestu do slovenských kuchýň. Má širší, sploštený tvar s výrazným polmesiacovitým rebrovaním. Povrch tejto tekvice je hnedožltý až výrazne zelený, dužina zase sýto oranžová. Ide o druh tekvice, kde jeden kus dorastá až do hmotnosti 10 kg. Kam s takou veľkou tekvicou? Dobrá správa! Je mimoriadne vhodná na dlhodobé skladovanie alebo zaváranie. Môže chutiť orieškovo, ale aj mierne sladko, s mrkvovým nádychom.
Muškátová tekvica je považovaná za jednu z najlepších tekvíc na pečenie. Stačí pridať olej, koreniny, cesnak a po upečení podávať so syrovo-smotanovým dipom. Pripravíte z nej chutné tekvicové hranolky, kaše, omáčky a tradičnú tekvicovú polievku. Svoje stabilné miesta má v mnohých orientálnych pokrmoch.
Sladká tekvicová kaša
Táto ovsená kaša s tekvicovým pyré tvorí perfektné raňajky počas chladných jesenných rán, príjemne vás zahreje a zasýti.
💛Špagetová tekvica
Tekvica tenká ako špageta? To určite nie, za to však dužina rozpadávajúca sa do tenkých nitiek, ktoré sa ponášajú na špagety. Špagetová tekvica je na rozdiel od predchádzajúcich favoritov menej “tekvicová”. Je menšia a má oválny predĺžený tvar. Šupka aj dužina majú svetložltú farbu.
Tekvicu po uvarení prekrojte, vidličkou zmäknutú dužinu zľahka “pohrabte” a tak získate hrubšie tekvicové nite. Prepolené polovice naplňte syrovou alebo boloňskou omáčkou a dajte krátko zapiecť. Ak ste na diéte, využijete ju v mnohých šalátoch ako náhradu cestovín.
Aký je váš najobľúbenejší recept s tekvicou? Pridajte sa k nám a podeľte sa o svoje nápady.