Babičkin marhuľový koláč
Marhuľový koláč s tvarohom a posýpkou je ten najvďačnejší koláč, ktorý môžete pripraviť z čerstvých marhúľ. Hotové leto na tanieri.
Ingrediencie
Kvások
- 1⁄2 kocky čerstvé droždie
- 60 ml mlieko
- 1 pl múka
- 1 pl kryštálový cukor
- štipka soli
K vypracovaniu cesta
- 1⁄2 kg múka
- 2 veľké vajcia
- 60 g maslo
- 60 ml mlieko
Náplň
- 1⁄2 kg marhule
- 250 g syr cottage cheese
- 2 Balíky vanilkový cukor
- 1 vajce
Posýpka
- maslo
- kryštálový cukor
- hrubá múka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do vlažného mlieka rozdrobte polovicu kocky čerstvého droždia. Pridajte cukor, múku, štipku soli a zamiešajte. Zakryte čistou utierkou a nechajte vzísť kvások na teplom mieste.
Po 10 minútach by mal kvások optimálne nakysnúť. Do veľkej misy vysypte preosiatu múku. Do stredu prilejte kvások, zvyšné mlieko, vajcia a roztopené maslo. Vareškou s dierkou uprostred vypracujte hladké a nelepivé cesto. Cesto by sa nemalo lepiť na steny misy. Opäť prikryte čistou utierkou a nechajte podkysnúť na teplom mieste 30-45 minút.
Medzitým si očistite a vykôstkujte marhule. Nakrájajte ich na mesiačiky alebo len na polovice.
V miske zmiešajte tvaroh s vajíčkom a vanilkovými cukrami. Ja už kryštálový cukor nepridávam, ale pre väčšiu sladkosť môžete pridať.
Vykysnuté cesto preložte na vymastený a múkou vysypaný plech. (Môžete použiť aj papier na pečenie.) Cesto uhlaďte na celý povrh plechu. Mne sa osvedčilo si namočiť varešku do vody a pomaly uhládzať až k okrajom.
Na cesto dajte najskôr vrstvu tvarohu a potom poukladajte marhule tesne vedľa seba. Poslednou vrstvou je posýpka, ktorú robím z múky, masla a cukru v rovnakom pomere. Zasypte ňou celý povrch koláča. Pečieme 30-45 minút vo vopred vyhriatej rúre na 200°C. Koláč je hotový, keď má zlatohnedé okraje.