Zdroj: Pixabay: congerdesign
Babičkin najlepší recept na mäsové guľky
V detstve boli babičkine mäsové guľky vždy ozdobou každého rodinného stretnutia a nedeľnej večere. Tento recept je preto pre mňa mimoriadne vzácny a som hrdá, že ho teraz môžem priniesť svetu. Každé sústo vo mne vyvoláva spomienky a prebúdza nostalgický pocit spoločenstva a domácej kuchyne. aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať trochu zložité, každá chvíľa investovaná do prípravy týchto lahodných mäsových guľôčok stojí za to.
Ingrediencie
- 500 g Zmes mletého mäsa
- 1 nakrájané na kocky Cibuľa
- 1 zastarané Chlebová žemľa alebo strúhanka
- 2 vajcia
- soľ a korenie
- Semienka rasce (voliteľné)
- 1 Lisované strúčik cesnaku
- 3 Tablespoon rastlinný olej
- 100 ml Vývar
- 1 Tablespoon horčica
Najnovšie letáky
Postup
Recept na mäsové guľky pripravíte tak, že starý chlieb namočíte do teplej vody a potom ho dobre vyžmýkate, kým nezostane takmer žiadna tekutina. Ak používate strúhanku, tento krok môžete vynechať.
Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso, cibuľu, namočenú žemľu (alebo strúhanku), vajcia, nasekaný strúčik cesnaku, štipku soli, korenia a prípadne trochu rasce. Všetko dobre premiešajte, kým sa všetky prísady rovnomerne nerozložia. Musím povedať, že tu radšej používam ruky a prichádza časť, ktorú stará mama nazývala \love, aby sme ju vymiesili.
Teraz mokrými rukami vytvarujte rovnako veľké mäsové guľky a pevne ich pritlačte, aby sa nerozpadli.
Na panvici rozohrejte olej a opečte mäsové guľky z oboch strán, kým nezískajú peknú hnedú farbu. Podľa mojich skúseností dosiahnete najlepší výsledok, ak použijete stredný stupeň tepla a nebudete mäsové guľky príliš často obracať.
Potom pridajte vývar a duste mäsové guľky na miernom ohni 15-20 minút. Vývar dodá mäsovým guľkám vlhkosť a zabezpečí, aby zostali vnútri šťavnaté.
Tesne pred koncom varenia vmiešajte horčicu a všetko dobre premiešajte. Vďaka tomu získajú mäsové guľky mimoriadne príjemnú a aromatickú omáčku.
A babičkine mäsové guľky sú hotové! Najlepšie chutia so zemiakovou kašou alebo vyprážanými zemiakmi a zeleným šalátom. Ale buďme úprimní, v skutočnosti chutia dobre so všetkým.