Zdroj: Freepik
Babičkin tmavý ovocný koláč
Tmavý ovocný koláč mojej babičky je zmesou ovocia a korenia, ktoré sa počas pečenia spojili do jedného lahodného koláča.
Ingrediencie
- 450 g Zmesi sušeného ovocia (figy, brusnice, marhule, jablká)
- 1 pohár tmavého rumu
- 1 pohár Hnedého cukru
- 11⁄2 poháre nesoleného masla
- 2 poháre múka
- 1 čajová lyžička Čajové Sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička Mletej škorice
- 1⁄2 čajová lyžička Mletého nového korenia
- 1⁄2 čajová lyžička mletého klinčeka
- 4 Veľké vajcia
- 1⁄4 pohár Melasy
- 1⁄2 pohár nasekaných mandlí
- 1⁄2 pohár nasekaných pekanových orechov
- 2 poháre hrozienok
- Nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
- Nastrúhaná kôra z jedného citróna
Najnovšie letáky
Postup
Sušené ovocie najprv namočte na noc do rumu. Ovocie sa nielenže naplní rumom, ale zároveň zmäkne a stane sa šťavnatým, vďaka čomu bude koláč neuveriteľne vlhký.
Predhrejte rúru na 160 °C (325 °F). Pripravte si 9-palcovú okrúhlu tortovú formu tak, že ju vymastíte a vyložíte pergamenovým papierom. Je veľmi dôležité pripraviť si formu týmto spôsobom, pretože sa tak koláč neprilepí a nerozpadne sa, keď sa ho pokúsite vybrať.
Hnedý cukor a maslo vymiešajte vo veľkej miske, kým nie sú ľahké a nadýchané. Tento krok je nevyhnutný pre dobre vykysnutý a jemný koláč.
Do zmesi postupne pridávajte vajcia, jedno po druhom, pričom dbajte na to, aby sa každé vajce pred pridaním ďalšieho úplne zapracovalo.
V samostatnej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu a korenie. Jemne vmiešajte do mokrej zmesi.
Do cesta pridajte melasu, namočené ovocie, orechy, hrozienka a citrusovú kôru. Dobre premiešajte, aby sa do každého plátku dostalo dostatok týchto chutí.
Cesto nalejte do pripravenej formy a vrch uhlaďte stierkou. Pečte približne 2 hodiny alebo kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
Pred krájaním nechajte koláč úplne vychladnúť. Na tento krok možno mnohí zabudnú, ale je veľmi dôležitý - ak budete krájať horúci koláč, môže sa rozpadnúť.