REKLAMA

Zdroj: Freepik

Babičkin tmavý ovocný koláč

Tmavý ovocný koláč mojej babičky je zmesou ovocia a korenia, ktoré sa počas pečenia spojili do jedného lahodného koláča.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
20
  • 450 g Zmesi sušeného ovocia (figy, brusnice, marhule, jablká) Pridané do
  • 1 pohár tmavého rumu Pridané do
  • 1 pohár Hnedého cukru Pridané do
  • 112 poháre nesoleného masla Pridané do
  • 2 poháre múka Pridané do
  • 1 čajová lyžička Čajové Sódy bikarbóny Pridané do
  • 1 čajová lyžička Mletej škorice Pridané do
  • 12 čajová lyžička Mletého nového korenia Pridané do
  • 12 čajová lyžička mletého klinčeka Pridané do
  • 4 Veľké vajcia Pridané do
  • 14 pohár Melasy Pridané do
  • 12 pohár nasekaných mandlí Pridané do
  • 12 pohár nasekaných pekanových orechov Pridané do
  • 2 poháre hrozienok Pridané do
  • Nastrúhaná kôra z jedného pomaranča Pridané do
  • Nastrúhaná kôra z jedného citróna Pridané do
REKLAMA

Postup

180 min.
1. Krok

Sušené ovocie najprv namočte na noc do rumu. Ovocie sa nielenže naplní rumom, ale zároveň zmäkne a stane sa šťavnatým, vďaka čomu bude koláč neuveriteľne vlhký.

2. Krok

Predhrejte rúru na 160 °C (325 °F). Pripravte si 9-palcovú okrúhlu tortovú formu tak, že ju vymastíte a vyložíte pergamenovým papierom. Je veľmi dôležité pripraviť si formu týmto spôsobom, pretože sa tak koláč neprilepí a nerozpadne sa, keď sa ho pokúsite vybrať.

3. Krok

Hnedý cukor a maslo vymiešajte vo veľkej miske, kým nie sú ľahké a nadýchané. Tento krok je nevyhnutný pre dobre vykysnutý a jemný koláč.

4. Krok

Do zmesi postupne pridávajte vajcia, jedno po druhom, pričom dbajte na to, aby sa každé vajce pred pridaním ďalšieho úplne zapracovalo.

5. Krok

V samostatnej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu a korenie. Jemne vmiešajte do mokrej zmesi.

6. Krok

Do cesta pridajte melasu, namočené ovocie, orechy, hrozienka a citrusovú kôru. Dobre premiešajte, aby sa do každého plátku dostalo dostatok týchto chutí.

7. Krok

Cesto nalejte do pripravenej formy a vrch uhlaďte stierkou. Pečte približne 2 hodiny alebo kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.

8. Krok

Pred krájaním nechajte koláč úplne vychladnúť. Na tento krok možno mnohí zabudnú, ale je veľmi dôležitý - ak budete krájať horúci koláč, môže sa rozpadnúť.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4717 receptov

Mäsité jedlá

2215 receptov

Večera

4427 receptov

Mascarpone

338 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Lacné jedlá

1491 receptov

Kuracie mäso

777 receptov

Dezert

3618 receptov