Zdroj: Pixabay: Mylene2401
Babičkine klasické maslové sušienky
Tento recept je jeden z mojich najobľúbenejších z detstva, ktorý som robila so svojou babičkou. Maslové a chrumkavé sušienky sa nielen ľahko pripravujú, ale vyvolávajú hlboké spomienky a robia z nich výnimočnú pochúťku. Recept sme v priebehu rokov starostlivo vylepšili a dúfame, že vám bude chutiť rovnako ako nám.
Ingrediencie
- 250 Gram múka
- 200 Gram studené maslo
- 100 Gram cukor
- 1 žĺtko
- 1 Štipka soľ
- 1 Čajová lyžička vanilkový extrakt
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť klasické babičkine maslové sušienky, najprv preosejte múku do misky. Vďaka tomu bude cesto neskôr ľahké a vzdušné.
Studené maslo nakrájajte na malé kúsky a pridajte ich k múke. Je dôležité, aby bolo maslo naozaj studené, aby sa optimálne spojilo s múkou.
Teraz pridajte cukor, žĺtok, soľ a vanilkový extrakt. Pracujte rýchlo, aby sa maslo neroztopilo. Všetko miešajte rukami, kým nevznikne hladké cesto.
Z cesta vytvarujte guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a vložte do chladničky na približne 30 minút. Cesto sa tak stane pevným a neskôr sa ľahšie vyvaľuje.
Po vychladnutí cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku asi 5 mm. Teraz môžete vykrajovať sušienky pomocou formičiek na sušienky podľa vlastného výberu.
Sušienky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov (160 stupňov) približne 12-15 minút dozlatista. Dbajte na to, aby neboli príliš tmavé, inak by mohli mať horkú chuť.
Maslové sušienky nechajte na plechu vychladnúť a vychutnajte si lahodné sušienky.