Zdroj: rainbow33 for Adobe Stock
Babičkine mandľové sušienky
Mandľové sušienky sú v našej rodine počas Vianoc absolútnou nevyhnutnosťou. Sú neuveriteľne jednoduché na prípravu, majú chrumkavú štruktúru a sú plné mandľovej chuti. Tento recept som zdedila po svojej starej mame, ktorá nám tieto sušienky piekla každé Vianoce. Každé sústo vo mne vyvoláva príjemné spomienky na detstvo.
Ingrediencie
- 200 g múka
- 150 g cukor
- 200 g mleté mandle
- 150 g zmäknuté maslo
- 2 žĺtko
- Kôra z jedného neošetreného citróna
- 1 Štipka soľ
- Múčny cukor na posypanie
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť mandľové sušienky na babičkin spôsob, predhrejte rúru na 180 stupňov a vyložte plech papierom na pečenie. Malý tip: vždy používam papier na pečenie z posledného pečenia, pretože už absorboval časť tuku a sušienky sa tak rýchlo nepripália.
Vo veľkej miske zmiešajte pšeničnú múku, cukor, mleté mandle a soľ.
Maslo nakrájajte na malé kúsky a spolu so žĺtkami a citrónovou kôrou ho pridajte k suchým prísadám. Všetko dobre vymiesime, kým nevznikne hladké cesto. Nebojte sa, ak je cesto spočiatku trochu drobivé - je to úplne normálne a neskôr to dodá sušienkam ich typickú chrumkavú štruktúru.
Z cesta vytvarujte guľky veľkosti vlašského orecha a položte ich na pripravený plech. Poznámka: Sušienky sa pri pečení mierne roztiahnu, preto medzi nimi nechajte dostatočný priestor. Plochou stranou pohára mierne sploštíme guľky cesta.
Sušienky pečte vo vyhriatej rúre približne 10-12 minút dozlatista. Hneď po upečení budú ešte trochu mäkké, ale po vychladnutí stuhnú.
Ešte teplé mandľové sušienky posypeme práškovým cukrom. Nielenže to krásne vyzerá, ale dodá im to aj extra sladký nádych.