Baklava - turecká sladkosť
Takúto Baklavu ste ešte určite nejedli! Výnimočnú chuť jej dáva jemná kombinácia Škorice a Kardamónu❤❤ Je fantastická !!!
Recept nájdeš v tomto článku
Čo je kardamón? Spoznaj exotické korenie s výnimočným chuťovým profilom
Ingrediencie
Suroviny
- 24 ks hotové cesto na Baklavu filo cesto
- 150 g mleté lieskové orechy
- 150 g kešu orechy
- 1 čl škorice kopcovitá lyžička
- 1 čl kardamón kopcovitá lyžička
- 2 ks vanilkový cukor
- 375 g maslo rozpustené
Na cukrový sirup
- 1.3 l voda
- 1 kg kryštálový cukor
- 2 krúžky citrón
Najnovšie letáky
Postup
Mleté alebo drvené orechy pomiešame s vanilkovým cukrom, škoricou a kardamónom. Maslo si rozpustíme. Okraj baklavového cesta natrieme trocha maslom a posypeme orechami. Cesto poskladáme a skrútime do tvaru Ruže. Ruže poukladáme vedla seba do pekáča natretého maslom. Baklavu natrieme a celú popolievame roztopeným maslom. Baklavu pečieme na 190°C cca.35 minút do zlatista. Upečenú baklavu dáme zatial bokom.
Teraz si uvaríme sladký sirup z vody, cukru a citrónu. Sirup varíme na strednom ohni 25 minút. Hotovým sirupom ihneď polejeme celú baklavu tak, aby plávala v sirupe🙂 Podla chuti posypeme vrch orechami a necháme aby vsiaklo všetký sirup. Najlepšie je nechať baklavu takto stáť 1 noc, ale kludne aj 3-4 dni🙂
Baklava je výborná, šťavnatá a sladučká. Chuť škorice a kardamónu je jemná, nie silná. Chutí naozaj úžasne, vrelo odporúčam😉❤ Prajem dobrú chuť !
Zopár tipov: horúci sirup sa leje na vychladnutú baklavu, alebo vychladnutý sirup na horúcu baklavu * baklava chutí najlepšie keď postojí viac dní * orechy môžte použiť aj iné, alebo mandle, či pistácie. Kludne môžte dať aj viac orechov ak chcete.
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube