Baklava
Baklava je tradičný orientálny dezert, ktorý sa vyrába z vrstiev tenkého cesta, opečených orechov a sladkého sirupu. Jej prírodná chrumkavosť a výrazná sladkosť z nej robia ideálnu pochúťku k čaju alebo káve.
Ingrediencie
- 500 g listového cesta alebo kupovaného fillo cesta
- 300 g zmes orechov
- 200 g masla
- 1 šálka cukru
- 1 šálka vody
- 1 kl citrónovej šťavy
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že si pripravíme orechy. Očistíme ich a nasekáme na drobno. Môžeme ich aj trochu opražiť, aby bola ich chuť výraznejšia.
Cesto rozdelíme na tenké pláty. Každý plát potrieme roztopeným maslom a potom posypeme nasekanými orechami.
Takto naložené pláty cesta vrstvíme na seba do vymastenej formy a nakoniec celý povrch pokryjeme posledným - maslom potretým plátom.
Baklavu pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 45 až 60 minút, kým nezískame pekne zlatistý povrch.
Medzitým si pripravíme sirup. Do hrnca dáme cukor, vodu a citrónovú šťavu a zahrejeme ju. Potom ju varíme na miernom ohni asi 10 minút.
Hotovú baklavu vyberieme z rúry a ešte teplú prelejeme sirupom a necháme v chladničke vychladnúť aspoň na 2 hodiny.