Vychýrené grécke jedlá: Takto lákavo vyzerá grécke kulinárske majstrovstvo!
6. 7. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Tradičné grécke jedlá sú ovplyvnené kultúrou Blízkeho východu a Talianska. Významnú úlohu v gréckej kuchyni preto zohrávajú čerstvé sezónne druhy zeleniny, kvalitné mäso a olivový olej. Ak sa chystáš na dovolenku do tejto krásnej stredomorskej krajiny, priprav sa na kulinárske pôžitky, ktoré budú pastvou pre zmysly.
Krátky prehľad:
💡Aká je grécka kuchyňa?
V Grécku sa originálne receptúry na tradičné grécke jedlá dedia z generácie na generáciu. V základe mnohých pokrmov nájdeš olivový olej, paradajky, baklažán, cuketu, olivy, cibuľu, cesnak, ale aj ovčí a kozí syr (manouri, feta). V mäsitých gréckych jedlách dominuje jahňacie, baranie a hydinové mäso, na tanieroch však nechýbajú ani čerstvé ryby, chobotnice a krevety. Chuťovo rozmanitú stredomorskú kuchyňu dopĺňajú strukoviny, čerstvé šaláty, výrazné dipy a dresingy.
Je dobre známe, že Gréci sú rodinne a spoločensky založení, čo sa naplno prejavuje v spôsobe ich stravovania. Neraz sa pri bohato prestretých stoloch stretávajú celé rodiny a k dobrému jedlu sa pridáva hudba a tanec. Čas obeda a večere sa v porovnaní s našimi zvyklosťami odlišuje. Obedujú okolo tretej hodiny poobede a za večerou do taverny sa vyberú až po ôsmej večer a neraz zotrvajú do polnoci.
Ak máš chuť vyskúšať aj doma vychýrené grécke špeciality, nenechaj si ujsť nasledujúci zoznam plný chutnej inšpirácie na grécky spôsob.
Zdroj: pixabay.com
🌯Tieto typické grécke jedlá si nenechaj ujsť!
Gyros
Pod slovkom gyros si predstavíme rýchle, no za to chutné občerstvenie. V Grécku sa gyros pripravuje najmä z hydinového alebo bravčového mäsa, ktoré sa griluje na vertikálnom otáčavom grile. Plátky a kúsky grilovaného mäsa sa spolu s nakrájanou zeleninou zabalia do chlebu pita. Gyros však ani v Grécku nechutí všade rovnako. Takmer každá reštaurácia má totiž svoju vlastnú receptúru na dochutenie mäsa.
Musaka
Musaka je považovaná za grécke národné jedlo. Alebo aspoň jedno z tých najtradičnejších. Tradičnú grécku musaku tvoria baklažány zapečené s mletým mäsom, paradajkami, cuketou a bešamelovou omáčkou. Prevoňaná muškátovým orieškom doslova púšťa slinky.
Stifado
Stifado je veľmi obľúbený, pomaly varený hustý hovädzí guláš s červeným vínom, ktorý sa často porovnáva s hovädzím po burgundsky. So správnym receptom a spod rúk skúseného kuchára chutí neodolateľne.
Papoutsakia
Takzvané „malé topánky“ nie sú ničím iným ako lahodne plnenými zapekanými baklažánmi. Ako inak, aj v tomto prípade ako náplň výborne poslúži mleté mäso, paradajková omáčka, bešamel a syr. Dôležité je použiť pri príprave kvalitný olivový olej.
Pastitsio
Ak Taliani majú lasagne, potom Gréci majú veľmi podobné jedlo s názvom pastitsio. Úplne zjednodušene – ide o musaku, do ktorej sa naviac pridáva vrstva dutých cestovín, napríklad typu makaróny.
Pastitsio
Recept na tradičné grécke jedlo Pastitsio. Je to pečené mleté mäso s cestovinami a bešamelovou omáčkou.
Souvlaki
Na grécke jedlo souvlaki je vhodné kuracie, jahňacie, bravčové aj hovädzie mäso. Ešte surové mäso sa nakrája na kocky, napichá na ražne (souvla – špajla), potrie olivovým olejom, posype koreninami a bylinkami, aby sa následne mohlo rovnomerne a dochrumkava ugrilovať. Souvlaki sa podáva v takmer každej gréckej taverne. Na tanier sa servíruje s bohatou porciou zeleniny alebo sa podáva zabalené do chlebu pita. Výnimkou však nie je ani servírovanie s hranolkami.
Souvlaki
Souvlaki je tradičné grécke jedlo, ktoré zahŕňa kúsky mäsa a zeleniny naskladané na špíz. Tento recept je ideálny pre grilovanie či piknik.
Zdroj: pixabay.com
🥗Zaujímavé grécke špeciality, ktoré sa oplatí vyskúšať
Dolmades
Medzi grécke špeciality patria aj dolmades – závitky tvaru cigary pripravované z kapustových alebo viničných listov plnené delikátne dochutenou ryžou. Kým náplň v tureckých dolma závitkoch obsahuje bežne paradajkovú pastu a mleté píniové oriešky, v gréckych závitkoch sa na dochutenie ryže používa kôpor a cibuľa.
Taramasalata
Ide o chuťovo unikátny, no veľmi návykový studený dip pripravený z rybích ikier, olivového oleja, citrónovej šťavy, cibule a chlebu alebo zemiakov. Má nadýchanú až penovú textúru.
Taramasalata
Grécky recept na nátierku z ikier. Tento jednoduchý a ľahký recept je ideálny na varenie v lete, alebo keď chcete vyskúšať niečo nové a exotické.
Choriatiki
Kto by nepoznal legendárny grécky šalát? Nesie aj názov choriatiki. Ide o miešaný šalát, ktorý vždy obsahuje paradajky, uhorku, olivy a veľký kus syra feta.
Grécky šalát s marinovanou cibuľou v chlebovej placke
Svieži šalát dobre dochutený s FETA syrom v chlebovej placke
Grécky šalát
Grécky šalát sa mi spája s dovolenkou pri mori, kde sme si ho vychutnávali každý deň na obed a viac nám netrebalo, vyskúšajte aj vy.
Kalamaria
Ako už dáva tušiť samotný názov, pôjde o kalamáre. Tentokrát plnené a v Grécku podávané najmä v období pôstu.
Saganaki
Obľubuješ slovenský vyprážaný syr? Potom si na dovolenke nenechaj ujsť ani saganaki – autentický grécky vyprážaný syr podávaný ako predjedlo. Zvyčajne ide o syr kasseri, halloumi, graviera alebo syr feta.
Saganaki
Saganaki je tradičná grécka pochúťka, zvyčajne podávaná ako predjedlo. Je to grilovaný syr, ktorý sa podáva v žeravom taviacom tanieri zvanom \saganaki\ odkiaľ má pokrm aj svoj názov.
Fasolada
Fasolada je obľúbená grécka fazuľová polievka (aj vo verzii ako hustejší prívarok), občas označovaná ako národné jedlo Grékov! V jej receptúre nájdeš najmä bielu fazuľu, zeler, olivový olej, cesnak, petržlen aj mrkvu.
Fasolada
Fasolada je populárne jedlo z bielej fazule, ktoré pochádza z Grécka. Kombinácia fazule, zeleniny a rôznych druhov korenín vytvára bohatú a chutnú polievku, ktorá je ideálna na teplé i studené dni.
Pita
Pita je okrúhly plochý kysnutý chlieb. Cesto sa pripravuje zo základných surovín (múka, voda, droždie, soľ, cukor) a potiera sa olivovým olejom. Okrúhly tvar sa docieli rukami alebo valčekom. Nepečie sa v rúre, ale sa tepelne upravuje z oboch strán na panvici. Hotový pita chlieb sa plní kúskami mäsa, zeleninou a dipmi.
Tzatziki
Ísť do Grécka a neochutnať lokálne tzatziki by bola veľká škoda. Jednoduchý dip kombinuje netradičné ingrediencie v chuťovo ohurujúci výsledok – jogurt (ideálne grécky), uhorka, cesnak, olivový olej, soľ, korenie a ocot. Je skvelý na čerstvé zeleninové šaláty, ku gyros, k špízom, pečeným zemiakom aj do chrumkavých placiek.
Kuracie ražniči s pečenými batátmi a tzatzikmi
Kuracie mäso spolu so zeleninou, korenené na ihle podávané s pečenými batátmi a tzatzikmi
👩🍳Sladké grécke jedlá
Baklava
Baklava je pýchou stredomorských krajín, preto nečudo, že sa v rôznych obmenách dá nájsť vo viacerých tradičných kuchyniach - napríklad v gréckej, tureckej, no aj balkánskej. Grécka baklava je vždy poriadnou dávkou sladkých orechov medzi plátmi tenkého filo (phyllo) cesta.
Baklava
Baklava je tradičný orientálny dezert, ktorý sa vyrába z vrstiev tenkého cesta, opečených orechov a sladkého sirupu. Jej prírodná chrumkavosť a výrazná sladkosť z nej robia ideálnu pochúťku k čaju alebo káve.
Bougatsa
Bougatsa je obľúbené raňajkové jedlo. Táto grécka sladkosť sa vyrába z jemného filo cesta a bohato sa plní vanilkovým pudingom.
Bougatsa
Bougatsa je tradičný grécky dezert z palacinky plnený krémom. Tento lahodný dezert je zvlášť populárny v severnej Gréckej oblasti Makedónia.
Loukoumades
Ako vyzerá grécka verzia šišiek? Napríklad ako malé, nadýchané vyprážané guľôčky, ktoré sú namočené v sirupe, mede alebo škorici a posypané sezamom.
Loukoumades
Loukoumades sú tradičné grécke šišky vyprážané do zlatista a potom namočené do medového alebo sirupu.
Diples
Grécka kuchyňa sa môže pochváliť množstvom sladkých dobrôt. Medzi ne patria aj tradičné diples – pásiky z cesta, ktoré sa vyprážajú, namáčajú v sirupe z cukru a medu a posypú sa škoricou a najemno podrvenými orechmi.
Diples
Diples je tradičný grécky dezert, ktorý sa najčastejšie podáva počas sviatkov a špeciálnych príležitostí. Ide o tenké, chrumkavé cesto zapečené v oleji, poprášené cukrom, orieškami a poliate medovou polevou.
Prečítaj si tiež
15+ skvelých receptov na letné šaláty – Toto je to pravé riešenie na horúce dni!
Máš chuť na niečo zdravšie, no pritom nechceš trpieť hladom? Letné šaláty padnú vhod ako ľahší obed alebo večera. Sú skvelé ako svieža príloha ku grilovaným pochúťkam, no aj ako hlavný chod. Ich farebnosť poteší na prvý pohľad a chutia presne tak, ako si mnohí z nás spájajú s dovolenkovou atmosférou.
Prečítaj si tiež
Parádne recepty na grilovanie: Mäso pripraviť, rošt nažhaviť, ide sa na to!
Grilovacia sezóna je v plnom prúde a je ten správny čas na najlepšie recepty na grilovanie. Šťavnaté a skvelo ochutené kusy mäsa, grilované ryby, zelenina aj zaujímavé chuťovky – to všetko sme dali do jednej veľkej výberovky, v ktorej nájdeš zaujimavé receptové tipy, vďaka ktorým sa tohtoročná grilovačka stane nezabudnuteľnou.