Zdroj: Firn via iStockPhotos
Baumkuchenspitzen na Vianoce
Pre mňa sú tieto nádherné Baumkuchenspitzen rovnakou súčasťou vianočného obdobia ako samotný vianočný stromček. Robila som ich už nespočetnekrát a zakaždým je to malý sviatok, keď vidím, ako sa zlatohnedý, voňavý koláč objavuje vrstvu po vrstve. S mojím postupom a trochou trpezlivosti sa vám tieto lahodné Baumkuchenspitzen určite podaria.
Ingrediencie
Na cesto:
- 6 vajcia
- 250 g cukor
- 1 Balík vanilkový cukor
- 200 g Marcipánová pasta
- Kôra z jedného bio citróna
- 250 g zmäknuté maslo
- 250 g múka
- 1 Balík kypriaci prášok
Na glazúru:
- 200 g horkosladká čokoláda
- 2 PL kokosový olej
Najnovšie letáky
Postup
1. Ak chcete upiecť Baumkuchenspitzen, najprv predhrejte rúru na 250 stupňov hornej/spodnej teploty. Potom vymastite formu na chlieb a odložte ju na jednu stranu.
Potom vajcia oddelíme. Vždy to robím opatrne, pretože žĺtky majú veľký vplyv na konzistenciu cesta.
Vo veľkej miske zmiešajte žĺtky, cukor a vanilkový cukor. Vymiešajte marcipánovú hmotu (malý tip: ak je marcipán príliš tvrdý, môžete ho predtým trochu zohriať). Potom pridáme citrónovú kôru a zmäknuté maslo a všetko dobre premiešame.
V ďalšom kroku zmiešajte múku s práškom do pečiva a postupne ju preosejte do vaječnej zmesi, aby ste sa vyhli veľkým hrudkám.
Teraz vyšľahajte bielky na tuhý sneh a opatrne ich vmiešajte do cesta.
Teraz je čas na vrstvy: Do pripravenej formy nalejeme asi 2 PL cesta a rovnomerne ho rozotrieme. Tento postup zopakujeme asi 10 až 12-krát a koláč pečieme 3 až 4 minúty na každú vrstvu.
Keď už nie je cesto, vyberte koláč z rúry a nechajte ho dôkladne vychladnúť.
Medzitým rozpustite čokoládu na bain-marie. Po vychladnutí a vyklopení koláča ho nakrájajte na kocky. Tieto kocky namočíme do rozpustenej čokolády a necháme odkvapkať na mriežke. Naše nádherné slávnostné Baumkuchenspitzen sú pripravené!