Biela cesnaková polievka
Zdravá a jednoduchá cesnaková polievka so zemiakmi a petržlenovou vňaťou.
Ingrediencie
- 11⁄2 l voda
- 6 ks strúčiky cesnaku
- 1 ks Cibuľa
- 3 ks zemiak
- 2 pl maslo
- 2 pl hladká múka
- 250 ml mlieko
- soľ a korenie
- petržlenová vňať na ozdobenie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Strúčiky cesnaku a cibuľu jemne nasekajte. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
Rozpálte hrniec na strednom ohni a pridajte maslo. Nechajte ho rozpustiť.
Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte ich.
Pridajte nakrájané zemiaky a premiešajte ich s cibuľou a cesnakom.
Do hrnca pridajte vodu a privediete ju do varu. Potom znížte teplotu na sporáku a nechajte zemiaky variť, kým nie sú mäkké.
V malom hrnci si pripravte zápražku. Na strednom ohni rozpustite maslo a pridajte hladkú múku. Premiešajte ich, kým sa vytvorí hladká zmes.
Do zápražky pomaly nalejte mlieko za stáleho miešania, aby sa zabránilo tvorbe hrudiek. Mlieko nechajte zohriať, ale nie priviesť do varu.
Zmiešajte zápražku s varenými zemiakmi, cibuľou a cesnakom v hrnci. Dôkladne premiešajte, aby sa zápražka rovnomerne rozpustila a zahustila polievku.
Polievku nechajte varíť ešte približne 5 minút, aby sa všetky chute spojili. Ochutnajte a pridajte soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti.
Pred podávaním posypte bielu cesnakovú polievku čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.