Zdroj: Pixabay: Pexels
Bohatý čokoládový oslavný koláč
Tento slávnostný koláč je plný horkej čokolády.
Ingrediencie
Na tortu:
- 3 poháre múka
- 2 poháre kryštálového cukru
- 2 lyžičky Prášku do pečiva
- 11⁄2 lyžičky Čajové Sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička soľ
- 2 vajcia
- 1 pohár Plnotučného mlieka
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 pohár Vriacej vody
- 1 pohár kakao
- 1 pohár zmäknuté maslo
Na polevu:
- 11⁄2 poháre zmäknuté maslo
- 2 poháre Práškového cukru
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 pohár Kvalitnej horkej čokolády, rozpustenej a mierne vychladenej
Najnovšie letáky
Postup
Začnite predhriatím rúry na 180 °C a vymastite a vysypte múkou dve okrúhle tortové formy.
Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. V samostatnej miske spolu vyšľaháme vajcia, mlieko a vanilkový extrakt a potom túto zmes postupne pridávame k suchým prísadám za stáleho šľahania.
V malom hrnci rozpustite maslo, pridajte kakaový prášok a postupne ho pridávajte do cesta spolu s vriacou vodou. Je dôležité pridávať tieto teplé prísady pomaly, kvôli vajíčkam.
Cesto rovnomerne rozdeľte do pripravených foriem a pečte 30-35 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Po upečení nechajte koláče pred vybratím z formy úplne vychladnúť.
Kým koláče chladnú, pripravte si polevu. Zmäknuté maslo vyšľahajte do peny, potom postupne pridávajte práškový cukor a vanilkový extrakt. Nakoniec pomaly prilievajte rozpustenú čokoládu a šľahajte, kým sa dobre nespojí.
Po vychladnutí koláčov naneste na jednu vrstvu veľké množstvo polevy. Navrch položte druhú vrstvu koláča a polevu rozotrite na vrch a po bokoch.