Zdroj: larik_malasha via Getty Images
Brokolicovo šunkový nákyp
Tento chutný, výdatný nákyp s brokolicou a šunkou je pravidelným favoritom na našom rodinnom obedovom stole. Vždy, keď ho pripravujem, kuchyňa nádherne vonia gratinovaným syrom. Súhra krémového syra, chrumkavej brokolice a pikantnej šunky je jednoducho neodolateľná a chrumkavý nákyp je čerešničkou na torte.
Ingrediencie
- 1 kg Brokolica, umytá a nakrájaná na malé ružičky
- 300 g Šunka nakrájaná na kocky
- 1 malé Cibuľa, jemne nasekaná
- 2 Lisované strúčiky cesnaku
- 200 g Strúhaný syr (napr. gouda alebo mozzarella)
- 500 ml Krém
- 3 vajcia
- Soľ, korenie a muškátový oriešok
- maslo a múka
Najnovšie letáky
Postup
Prípravu receptu na brokolicovo-šunkový nákyp začnite predhriatím rúry na 200 stupňov Celzia. Potom vždy vymastím zapekaciu misu maslom a rovnomerne ju vysypem strúhankou. Zabráni sa tak prilepeniu nákypu k miske a dosiahne sa príjemne chrumkavý povrch.
Umytú a nakrájanú brokolicu vložte do vriacej vody a blanšírujte ju 3 minúty, aby si počas pečenia zachovala jasnú farbu a časť živín. Ak sa ponáhľam, blanšírovanie vynechám, výsledok je aj tak výborný.
Kým sa brokolica blanšíruje, môžete na panvici orestovať šunku s nadrobno nakrájanou cibuľou a cesnakom. Dôležité je, aby ste šunku neprepiekli - mala by byť len ľahko opečená, nie chrumkavá.
Potom zmiešam smotanu s vajcami a zmes ochutím soľou, korením a muškátovým orieškom. Vo všeobecnosti som rád štedrý v korení, najmä v muškátovom oriešku - dodáva to nákypu osobitý nádych.
Teraz je čas na vrstvy: Najskôr som do misky rozložila vrstvu brokolice, potom šunku a cibuľu a nakoniec syr. Potom na vrch nalejem zmes smotany a vajec. Postup opakujem, kým nespotrebujem všetky prísady, a končím vrstvou syra.
Zapekanú brokolicu so šunkou vložím do rúry na 25-30 minút, kým syr nie je pekne zlatistý a chrumkavý. Vždy to skontrolujem po 20 minútach, pretože každá rúra je iná.