Celozrnný mazanec
Recept na zdravý a chutný mazanec.
Ingrediencie
- 180 ml mlieko
- 50 g hnedý cukor
- 320 g celozrnná špaldová múka
- 20 g čerstvé droždie
- 2 kus žĺtko
- 40 g hrozienka
- 1 kus vajce
- 25 g mandľové plátky
- soľ
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do malej misky nalejeme 40 ml vlažného mlieka, pridáme 10 g trstinového cukru, 10 g múky, 20 g droždia a všetko premiešame. Misku prikryjeme a necháme vzísť kvások.
Medzitým do väčšej misy vložíme žĺtky, zvyšok cukru a štipku soli. Všetko dôkladne premiešame a vyšľaháme do hladkého krému.
Potom do krému pridáme kvások a zvyšnú špaldovú múku, predom namočené hrozienka a rozpustené maslo. Pozvoľne prilievame zvyšok vlažného mlieka a vytvoríme vláčne cesto.
Hotové cesto prikryjeme a necháme kysnúť 60-90 minút. Asi 30 minút pred vykysnutím cesta si rozpálime trúbu na 180 stupňov. A plech vystelieme papierom na pečenie.
Vykysnuté cesto presunieme na pracovnú dosku a vytvarujeme bochník. V menšej miske rozšľaháme vajíčka, mazanec posypeme mandľami a potrieme vajíčkom. Dáme piecť na 40-45 minúť do predhriatej rúry. Po dopečení necháme aspoň 1h vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť.