Zdroj: Freepik
Čerstvé nadýchané citrónové pusinky s jahodami
Trpkosť citrónov nádherne dopĺňa sladkosť jahôd a pusinky dodávajú vzrušujúcu, nadýchanú štruktúru, ktorá poteší všetky chuťové poháriky. Je to dokonalý dezert, ktorým môžete predviesť svoje pekárske umenie.
Ingrediencie
Na koláčiky:
- 1 pohár múka
- 2 pl kryštálový cukor
- 11⁄2 lyžičky prášok do pečiva
- 1⁄4 čajová lyžička soľ
- 1⁄4 pohár studené maslo
- 0.3 pohár mlieko
Na jahodovú náplň:
- 2 poháre čerstvé jahody, olúpané a nakrájané na plátky
- 2 pl kryštálový cukor
Na citrónový tvaroh:
- Kôra z dvoch citrónov
- 1⁄2 pohár čerstvo vylisovaná citrónová šťava
- 1 pohár cukor
- 4 vaječné žĺtky
Na pusinky:
- 4 vaječné bielka
- 1 pohár cukor
- 1⁄2 čajová lyžička Vínna smotana
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Začnite prípravou koláčikov. Vo veľkej miske zmiešajte hladkú múku, cukor, prášok do pečiva a soľ a dobre premiešajte. Do zmesi pridajte maslo nakrájané na kocky. Dbajte na to, aby maslo pred tým nezmäklo - čím je chladnejšie, tým budú vaše koláčiky drobivejšie a chutnejšie. Postupne za stáleho miešania prilievajte mlieko, kým sa nevytvorí cesto. Cesto rozdeľte na 8 porcií a pečte ich 20 minút pri teplote 425 ℉.
Kým sa koláčiky chladia, začnite s jahodovou náplňou. V miske zmiešajte jahody s cukrom a nechajte ich macerovať. Takto sa z jahôd uvoľní prirodzená šťava a vznikne lahodná sladká omáčka na koláčiky.
Na prípravu citrónového tvarohu zmiešajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu, cukor a žĺtky v tepluvzdornej miske. Tieto ingrediencie spolu vyšľahajte nad vriacou vodou - dávajte pozor, aby sa citrónový tvaroh nezvaril, pretože by sa mohol zraziť a stratiť svoju hladkú štruktúru. Neustále miešajte, kým tvaroh nezhustne, a potom ho nechajte vychladnúť.
Pripravte si pusinky tak, že v žiaruvzdornej miske nad hrncom s vriacou vodou spolu vyšľaháte bielky, cukor a vínny kameň. Nezabudnite šľahať, kým sa cukor úplne nerozpustí, aby ste dosiahli ľahké a nadýchané pusinky.
Montáž je to pravé kúzlo. Každý koláčik rozrežte na polovicu a na spodnú polovicu dajte lyžicu jahôd a ich šťavy. Navrch nakvapkajte trochu citrónového tvarohu a potom naň položte kopček pusiniek. Nezabudnite, že prezentácia je kľúčová, ale nebojte sa, aby to vyzeralo trochu chaoticky - pridá to na šarme! Hornú polovicu koláča položte na pusinky a voilá, vaše citrónové jahodové koláčiky sú hotové!