Zdroj: Freepik
Chrumkavé bravčové stehno pečené v rúre
Chrumkavý zlatistý povrch a jemný vnútrajšok tejto pečienky z bravčového stehna spolu s komplexnosťou chutí boli vždy hitom.
Ingrediencie
- 1 Bravčové stehno s kosťou
- 8 strúčiky Cesnaku, mletého
- 2 pl soľ
- 2 pl mleté čierne korenie
- 3 pl olivový olej
- 1 pohár Kurací vývar
- 1 pohár bieleho suchého vína
- 1 zväzok čerstvého tymiánu
- 1 zväzok čerstvého rozmarínu
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 325 stupňov Fahrenheita. Pomalá a nízka teplota je kľúčom k získaniu jemnej a šťavnatej pečienky.
Bravčové stehno osušte a nožom urobte malé zárezy po celej dĺžke. Vďaka tomu sa do mäsa lepšie dostanú chute.
V miske zmiešajte prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Vmiešajte olivový olej a vytvorte korenie. Touto korením potrite celé bravčové stehno a dbajte na to, aby sa dostalo do rezov.
Pečené bravčové stehno vložte do veľkého pekáča s mriežkou. Uistite sa, že stojan je pevný, aby udržal váhu stehna. Stojan pomôže rovnomerne cirkulovať teplo, čím sa zabezpečí krásna kôrka.
Na dno panvice nalejte kurací vývar a víno. Tým sa mäso nielen udrží vlhké, ale vytvorí sa aj základ omáčky.
Navrch rozsypte tymián a rozmarín. Hojné množstvo byliniek dodá tejto bohatej pečeni jasnú a sviežu chuť.
Bravčové stehno pečte približne 4-5 hodín. Čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od veľkosti vášho stehna. Ak chcete mať šťavnatú pečienku, snažte sa dosiahnuť vnútornú teplotu 160 - 170 stupňov Fahrenheita.
Po upečení vyberte bravčové stehno z rúry. Pred porciovaním nechajte asi 20 minút odpočívať. Odpočinok je rovnako dôležitý ako samotné pečenie. Umožňuje, aby sa šťavy znovu rozdelili, čím sa zabezpečí vlhká a jemná pečienka.
Kým bravčové stehno odpočíva, pripravte z výpeku z panvice omáčku. Bravčové mäso nakrájajte a podávajte horúce s omáčkou.