Zdroj: Pixabay : analogicus
Chrumkavé orechové trojuholníčky
Tento recept je moja absolútne najlepšia verzia klasického orechového kútika. Robila som ho nespočetne veľakrát a stále som ho zdokonaľovala, kým som nenašla dokonalý pomer ingrediencií a najlepší postup prípravy. Výsledkom je sladká, chrumkavá pochúťka, ktorá sa hodí na každú príležitosť.
Ingrediencie
Na cesto:
- 300 g múka
- 200 g cukor
- 200 g studené maslo
- 2 žĺtko
- 1 Balík vanilkový cukor
- 1 Štipka soľ
Na orechovú náplň:
- 200 g maslo
- 200 g cukor
- 2 Balík vanilkový cukor
- 4 Polievková lyžica voda
- 500 g orechy nasekané
A navyše:
- 200 g Horká čokoláda na ozdobu.
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť orechové trojuholníčky, začnite s cestom. V miske zmiešajte múku, cukor, studené maslo, žĺtky, vanilkový cukor a soľ. Prísady rýchlo spracujte na hladké cesto. Je dôležité pracovať rýchlo, inak by maslo príliš zmäklo a cesto by sa lepilo.
Cesto vložte do formy vyloženej papierom na pečenie a niekoľkokrát ho popichajte vidličkou. Tým sa zabráni tomu, aby cesto počas pečenia bublalo.
Na náplň rozpustite maslo spolu s cukrom, vanilkovým cukrom a vodou v hrnci. Pridáme nasekané orechy a zmes necháme mierne vychladnúť. Táto zmes by nemala byť na cesto príliš horúca, inak by mohla zmäknúť.
Orechovú zmes rovnomerne rozotrite na cesto a pečte pri teplote 180 stupňov asi 25-30 minút, alebo kým povrch nie je pekne zlatohnedý. Dbajte na to, aby orechy príliš neztmavli.
Po vychladnutí koláč nakrájajte na rovnako veľké trojuholníky a rohy namočte do rozpustenej horkej čokolády. Čokoláda nielenže vytvorí príjemný kontrast, ale aj dokonale doplní sladkú orechovú chuť. Orechové trojuholníčky nechajte zaschnúť a vychutnajte si ich na Vianoce.