Zdroj: Freepik
Chutná vegetariánska zeleninová polievka
Jedným z mojich absolútne najlepších jedál na chladný jesenný večer je zeleninový hrniec. Je zdravý, výdatný a plný chutí. Zmes zeleniny a korenín poskytuje jedlo plné živín, ktoré uspokojí váš žalúdok aj chuťové poháriky.
Ingrediencie
- 1 polievková lyžica olivový olej
- 1 Cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky Cesnak, mletý
- 1 Papriku, nakrájanú na kúsky
- 2 Nakrájaná mrkva
- 2 palice Nakrájaný zeler
- 1 Cuketa, nakrájaná
- 1 poháre Nakrájané paradajky
- 1 pohár zeleninový vývar
- 1 pohár Fazuľa z konzervy, scedená
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička sušené oregano
- 1 čajová lyžička sušená bazalka
Najnovšie letáky
Postup
Vo veľkom hrnci na miernom ohni zohrejte olivový olej. Odporúčam použiť robustný hrniec, ktorý rovnomerne rozvádza teplo - môže sa to zdať ako drobnosť, ale je to veľký rozdiel pri zvýrazňovaní chutí ingrediencií.
Na oleji orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú. Upozorňujeme, že je veľmi dôležité, aby sa cesnak nepripálil, pretože by mohol pokrm zhorknúť. Ak je váš sporák horúci, zvážte, či nebudete dusiť na nižšom stupni, aby ste tomu zabránili.
Prihoďte papriku, mrkvu a zeler. Varte ich asi päť minút, alebo kým zelenina nezačne mäknúť. Tu sa vám začnú ozývať zmysly, pretože kuchyňou začne prenikať vôňa zo zeleniny.
Pridajte cuketu a paradajky. Túto zeleninu pridávam neskôr, pretože nepotrebuje toľko času na varenie. Keď sa prevaria, majú tendenciu byť kašovité.
Prilejte zeleninový vývar a fazuľu. Dochuťte soľou, korením, sušeným oreganom a sušenou bazalkou.
Varte v hrnci 20 minút, alebo kým zelenina nie je uvarená podľa vašich predstáv. Dbajte na to, aby ste zeleninu nerozvarili - aby zostala mierne chrumkavá, pomáha zachovať dôležité živiny a dodáva pokrmu textúru.
Podávajte teplé a vychutnajte si ich!