Zdroj: Canva
Croquembouche - veža z profiteroliek
Prekvapte oslávenca touto netradičnou tortou Croquembouche. Je to veža z profiteroliek.
Ingrediencie
Cesto
- 250 ml voda
- 100 g maslo
- Štipka soľ
- 150 g polohrubá múka
- 4 ks vajce
Plnka
- 500 ml šľahačka
- 1 ks stužovač šľahačky
- 2 pl práškový cukor
Karamel
- 150 g kryštálový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Základom receptu Croquembouche je odpaľované cesto. V hrnci zohrejeme vodu so soľou a maslom. Až keď voda začne vrieť prisypeme múku a miešame do vtedy pokiaľ sa cesto neodlepuje od dna hrnca. Trvá to cca 1 minút. Hrniec odstavíme a cesto na Croquembouche necháme vychladnúť.
Potom doň postupne vmiešame vajíčka. Cesto by malo byť krásne hladké.
Profiterolky pečieme v predhriatej rúre na 200°C približne 25 minút. Plech vystelieme papierom na pečenie a cesto naň striekame pomocou vrecka na pečenie. Upečené profiterolky prepichneme špajdľou a necháme vychladnúť na tanieri.
Príprava krému Zo smotany, cukru a stužovača pripravíme tuhú šľahačku.
Každú profiterolku naplníme zospodu šľahačkou pomocou cukrárenského vrecka s užšou špičkou.
Na tácku začneme ukladať profiterolky. Základňu tvorí 20 guličiek. Každú ďalšiu profiterolku namočíme zospodu v karamele a uložíme ju na vrch. Dvoma vidličkami tvoríme karamelové nite, ktoré obtáčame okolo.
Príprava karamelu V hrnci necháme rozpustiť cukor a vznikne karamel.