Daniel na šípkovej omáčke s domácimi zemiakovými cestovinami
Daniel na šípkovej omáčke s domácimi zemiakovými cestovinami je tradičné slovenské jedlo, ktoré kombinuje chuť diviny s výraznou šípkovou omáčkou a domácimi zemiakovými cestovinami.
Ingrediencie
Suroviny
- 800 g stehno z daniela
- 80 g slanina
- 15 g soľ
- 100 ml olej
- 5 g korenie biele
- 480 g zelenina koreňová
- 1 ks citrón
- 20 g cukor hnedý
- 160 ml víno červené
- 800 ml vývar hovädzí
- 160 g džem šípkový
- 2 ks list bobkový
- 6 zrniek korenie nové
- 6 zrniek Jalovca
Zemiakové cestoviny
- 2 ks Varených zemiakov
- 100 g Múky
- 10 soľ g
- korenie
Najnovšie letáky
Postup
1 Mäso umyjeme a osušíme. Stuhnutú slaninu nakrájame na prúžky. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Stehno prešpikujeme slaninou. V kastróle zohrejeme olej a opečieme mäso. Mäso vyberieme a opražíme zeleninu. Pridáme bobkový list, nové korenie, citrónovú šťavu, šípkový džem a podlejeme červeným vínom. Víno zredukujeme a dolejeme horúci vývar. 2. Mäso vložíme späť a dusíme domäkka asi jeden a pol hodiny. Mäkké mäso vyberieme, omáčku rozmixujeme a prepasírujeme. Dochutíme soľou, cukrom a korením. Pred podávaním mäso nakrájame na plátky.
Zemiakové cestoviny:
Zemiaky
Múka
Soľ
Korenie
Voda
Postup prípravy:
Zemiaky: Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka. Následne ich ošúpeme a rozpučime.
Cesto: K rozpučeným zemiakom pridáme múku, soľ a korenie podľa chuti. Vymiesime hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, pridáme ešte trochu múky.
Tvarovanie: Z cesta vyvarujeme tvar aký chceme.
Varenie: Cestoviny varíme v osolenej vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch.
Podávanie: Uvarené cestoviny scedíme a podávame