Zdroj: Canva
Diples
Diples je tradičný grécky dezert, ktorý sa najčastejšie podáva počas sviatkov a špeciálnych príležitostí. Ide o tenké, chrumkavé cesto zapečené v oleji, poprášené cukrom, orieškami a poliate medovou polevou.
Ingrediencie
- 4 šálky múka
- 4 ks veľké vajíčka
- 1⁄2 šálky olivového oleja
- 1⁄4 šálky brandy alebo rumu
- štipka soli
- olej na vyprážanie
- 1 šálka medu
- 1 šálka cukru
- 1⁄2 šálky vody
- škorica a mleté orechy na posypanie
Najnovšie letáky
Postup
V miske zmiešajte múku so soľou.
V druhej miske poriadne vymiešajte vajíčka, olej a brandy alebo rum.
Pomaly pridávajte tekutú zmes do suchej zmesi a vymiešajte hladké cesto. Rozdeľte ho na menšie časti a nechajte odpočívať 15-20 minút.
Každú časť cesta vyvaľkajte na čo najtenšiu placku a vykrojte z nej dlhé pásy.
Pásy cesta zvinúť do rolky, zatlačte konce k sebe, aby sa počas vyprážania nezničili.
Na panvici zohrejte olej a opečte rolky z oboch strán do zlatista.
Pripravte si medovú polevu tým, že zmixujete med, cukor a vodu a varte ju 10 minút.
Upečené diples ponorte do medovej polevy, posypte orechmi a škoricou.