Zdroj: Pixabay: zuzi99
Domáca autentická talianska pizza Margherita
Nič ma neuspokojí viac, ako keď vidím hostinu so žuvačkou, ale pevnou kôrkou naplnenou svetlou a štipľavou paradajkovou omáčkou, pokrytou uspokojivou vrstvou krémovej, roztopenej mozzarelly, posypanou bazalkou a pokvapkanou olivovým olejom.
Ingrediencie
- 21⁄4 poháre chlebová múka
- 11⁄2 čajová lyžička Aktívneho sušeného droždia
- 11⁄2 čajová lyžička soľ
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 polievková lyžica Olivového oleja
- 1 pohár Teplej vody
- 1⁄2 pohár Paradajkovej omáčky
- 2 Veľké paradajky nakrájané na tenké plátky
- 21⁄2 poháre Rozdrobeného syra mozzarella
- 1 zväzok čerstvých listov bazalky
- Kvapka olivového oleja
- štipka morskej soli
Najnovšie letáky
Postup
Začnite zmiešaním chlebovej múky, aktívneho sušeného droždia, soli a cukru vo veľkej miske. Tieto suché prísady dôkladne premiešajte a dbajte na rovnomerné rozmiešanie droždia - to je nevyhnutné na rovnomerné vykysnutie kôrky.
Postupne pridávajte teplú vodu a olivový olej a miešajte, kým nevznikne cesto. Je dôležité pridávať teplú vodu, nie horúcu alebo studenú, pretože tá správne aktivuje droždie.
Cesto hnetieme asi 10 minút, kým nie je hladké a vláčne. Vždy pamätajte na to, že hnetenie je kľúčovým krokom pri tvorbe lepku v ceste, ktorý dodá pizze klasickú žuvačkovú kôrku.
Vymiesené cesto vložte do vymastenej misy a prikryte ho utierkou. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 2 hodiny.
Po vykysnutí cesta predhrejte rúru na najvyšší stupeň. Medzitým cesto vydlabte a vytvarujte z neho veľký kruh, aby bolo rovnomerne hrubé a získalo dokonalú kôrku.
Na cesto rovnomerne rozotrite paradajkovú omáčku a nechajte malý okraj pre kôrku. Na vrch rovnomerne rozložte plátky paradajok a rozdrobený syr mozzarella.
Teraz ho pečte v predhriatej rúre asi 12-15 minút alebo kým sa syr nerozpustí a kôrka nie je zlatistá. Kľúčové je načasovanie, preto po 10 minútach pozorne sledujte.
Vyberte z rúry a ihneď na vrch rozsypte lístky čerstvej bazalky. Na záver pokvapkajte olivovým olejom a posypte morskou soľou.
Vaša talianska pizza Margherita je pripravená na podávanie!