REKLAMA

Zdroj: pixabay

Domáca medovina

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
5
  • 5 kg Med Pridané do
  • 10 l voda Pridané do
  • vínne kvasinky Pridané do
  • živnú soľ pre kvasinky Pridané do
REKLAMA

Postup

96 min.
1. Krok

V troške horúcej vody rozmiešame 4 PL medu. Do väčšej uzatvárateľnej flaše si dáme jeden liter vody a pridáme med rozmiešaný vo vode, nemal by byť úplne horúci. Premiešame a pridáme živnú soľ a kvasinky. Fľašu opäť dobre premiešame. Uzatvoríme ale vrchnák nemôžeme utiahnuť aby mohol proces kvasenia pracovať. Necháme postáť 4 dni v izbovej teplote.

2. Krok

Med vlejeme do teplej vody a privedieme k varu. Varíme hodinu, aby sa z neho vylúhovali bielkoviny. Vznikajúcu penu zbierame a zároveň priebežne pridávame vyvarenú vodu. Potom necháme vychladnúť asi na 25°C.

3. Krok

Roztok si prelejeme do kvasného demižóna. Pridáme kvasinkový základ, demižón si uzatvoríme pomocou kvasnej zázky a necháme 4 týždne kvasiť na teplejšom tmavom mieste. Keď nám už neunikajú žiadne bublinky prvýkrát medovinu stočíme. Roztok si môžeme rôzne dochuť (zázvorom, citrónom, škoricou...) stačí vždy malý kúsok.

4. Krok

Medoviny opäť nalejeme do kvasného demižóna a znova necháme kvasiť tentokrát už na chladnom tmavom mieste. Kvasenie trvá asi 6 týždňov.

5. Krok

Teraz medovinu opäť stočíme, pozor aby sme pri stáčaní nenasávali usadené kvasinky z dna. Medoviny by mala byť pripravená na posledný krok.

6. Krok

Prelejeme si ju do demižóna, uzatvoríme ho a necháme ju ešte aspoň 6 mesiacov zrieť aby mala svoju typickú vôňu a chuť. PO tomto čase by sa mal vyčistiť aj zákal a všetko by malo byť usadené na dne.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4717 receptov

Mäsité jedlá

2215 receptov

Večera

4427 receptov

Mascarpone

338 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Lacné jedlá

1491 receptov

Kuracie mäso

777 receptov

Dezert

3618 receptov