Zdroj: pixabay
Domáca medovina
Ingrediencie
- 5 kg Med
- 10 l voda
- vínne kvasinky
- živnú soľ pre kvasinky
Najnovšie letáky
Postup
V troške horúcej vody rozmiešame 4 PL medu. Do väčšej uzatvárateľnej flaše si dáme jeden liter vody a pridáme med rozmiešaný vo vode, nemal by byť úplne horúci. Premiešame a pridáme živnú soľ a kvasinky. Fľašu opäť dobre premiešame. Uzatvoríme ale vrchnák nemôžeme utiahnuť aby mohol proces kvasenia pracovať. Necháme postáť 4 dni v izbovej teplote.
Med vlejeme do teplej vody a privedieme k varu. Varíme hodinu, aby sa z neho vylúhovali bielkoviny. Vznikajúcu penu zbierame a zároveň priebežne pridávame vyvarenú vodu. Potom necháme vychladnúť asi na 25°C.
Roztok si prelejeme do kvasného demižóna. Pridáme kvasinkový základ, demižón si uzatvoríme pomocou kvasnej zázky a necháme 4 týždne kvasiť na teplejšom tmavom mieste. Keď nám už neunikajú žiadne bublinky prvýkrát medovinu stočíme. Roztok si môžeme rôzne dochuť (zázvorom, citrónom, škoricou...) stačí vždy malý kúsok.
Medoviny opäť nalejeme do kvasného demižóna a znova necháme kvasiť tentokrát už na chladnom tmavom mieste. Kvasenie trvá asi 6 týždňov.
Teraz medovinu opäť stočíme, pozor aby sme pri stáčaní nenasávali usadené kvasinky z dna. Medoviny by mala byť pripravená na posledný krok.
Prelejeme si ju do demižóna, uzatvoríme ho a necháme ju ešte aspoň 6 mesiacov zrieť aby mala svoju typickú vôňu a chuť. PO tomto čase by sa mal vyčistiť aj zákal a všetko by malo byť usadené na dne.