REKLAMA
Zdroj: Canva
Domáca veľkonočná šunka
Uvarte si vlastnú domácu veľkonočnú šunku, bez ktorej sa nezaobíde žiadna veľkonočná návšteva.
REKLAMA
Ingrediencie
porcií
1
- 1 ks bravčové stehno
- 5 l voda
- 10 g sanitra dusičnan draselný
- 1 pl kryštálový cukor
- 5 ks strúčiky cesnaku
- 3 ks bobkový list
- jadlovec
- celé čierne korenie
- soľ
Najnovšie letáky
REKLAMA
Postup
60 min.
1. Krok
Mäso nasolíme a necháme 7 dní odpočívať v chlade. Každý deň musíme mäso obracať.
2. Krok
Pripravíme si nálev. Do hrnca nalejeme vodu, cesnak, korenie, jadlovec, bobkový list, cukor, soľ a sanitru.
3. Krok
Do vychladnutého nálevu vložíme mäso, ktoré je celé ponorené. Mäso močíme 7 až 9 dní a každý deň ho obraciame.
4. Krok
Po namočení vložíme mäso do sieťky na šunku a vyúdime ho - 3 dni.
5. Krok
TIP: Vyúdenú šunku môžeme zmraziť.
6. Krok
Varenie šunky Noc pred varením šunku namočíme a potom varíme približne 1 hodinu.