Domáce lekvárové perky s makom
Moje výborné, domáce perky, ako ich robila aj moja babička a mamička...
Ingrediencie
- 1 kg zemiaky uvarené v šupke
- 400 g polohrubá múka
- 1 Štipka soľ
- slivkový domáci lekvár na plnenie
- maslo rozpustené
- mak mletý na posypanie
- práškový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Cesto: Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu, ošúpeme. Postrúhame na jemno, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Nemiesime dlho, aby sa nelepilo. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, pokrájame na obdĺžniky 6 x 12 cm. Do stredu položíme za malú lyžičku slivkového lekváru, preložíme na polovicu a vidličkou popritláčame okraje, aby sa pri varení neotvorili.
Do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme a perky vkladáme po častiach, asi 15 kusov naraz, premiešame, aby sa neprilepili na dno. Keď vyplávajú na povrch povaríme asi 3-4 minúty a vyberieme. Pomastíme rozpusteným maslom. Hneď ich posypeme mletým makom a podľa chuti práškovým cukrom.
Na posypanie sa môžu použiť mleté orechy, tvaroh, každý podľa chuti.
Je to výborná slovenská pochúťka, ktorá mi pripomína detstvo a dnes chutí aj mojim synom.
Dobrú chuť!
Komentáre (2)
Milujem!
Do cesta nejde vajíčko? Ja dávam aj detskúkrupicu trochu do cesta.