Zdroj: babsi_w by Adobe Stock
Domáce rakúske makové rezance
Tento recept na makové rezance je obľúbené tradičné jedlo z rakúskej kuchyne, ktoré som často pripravovala doma. Súhra sladkých zemiakových knedlí, chrumkavého maku a pikantnej škorice vytvára neodolateľný chuťový zážitok.
Ingrediencie
- 500 g zemiaky
- 250 g múka
- 1 vajce
- soľ
- 150 g Mak (mletý)
- 100 g cukor
- 100 g maslo
- 1 Tablespoon škorica
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu rakúskych makových rezancov najprv umyte zemiaky a potom ich uvarte do mäkka. Ešte horúce ich ošúpte a pretlačte cez strúhadlo na zemiaky. Dôležité je pretlačiť zemiaky ešte teplé, aby sa neskôr mohli dobre spojiť s ostatnými prísadami.
Teraz pridajte múku, vajce a štipku soli a vypracujte stredne tuhé cesto. Cesto nesmie byť príliš lepkavé, inak sa môžu cestoviny neskôr pri varení rozpadnúť.
Z cesta vytvarujte valčeky a nakrájajte ich na asi 2 cm dlhé kúsky. Dbám na to, aby boli všetky kúsky cesta približne rovnako veľké, aby sa rovnomerne uvarili.
Cestoviny vložte do vriacej osolenej vody a varte asi 10 minút, kým nevyplávajú na povrch.
Kým sa cestoviny varia, rozpustite mak a cukor na panvici s maslom a miešajte, kým ľahko skaramelizujú. Tento krok dodá makovým cestovinám ich charakteristickú sladkú chuť.
Uvarené rezance scedíme, necháme krátko odkvapkať a potom ich vhodíme do zmesi maku a cukru, až kým nie sú dobre obalené po celom povrchu. Dávajte pozor, aby sa jemné rezance nerozpadli.
Pred podávaním posypte rakúske makové rezance škoricou a posypte ich práškovým cukrom. Posypanie práškovým cukrom dodá makovým rezancom jemný, sladký nádych, ktorý jedlo dotvorí.