Zdroj: ha11ok Pixabay
Domáce sušienky plnené džemom
Tento recept je výsledkom dlhoročnej lásky k sušienkam v našej rodine. Kombinácii maslového cesta a sladkého džemu sa jednoducho nedá odolať. Keďže som tieto sušienky piekla nespočetnekrát na rôzne príležitosti, môžem vás uistiť, že sú vždy hitom a rýchlo zmiznú z taniera.
Ingrediencie
- 200 g zmäknuté maslo
- 100 g práškový cukor
- 1 vajce
- 1 Štipka soľ
- Vanilkový extrakt podľa chuti
- 350 g múka
- 1⁄2 Čajová lyžička kypriaci prášok
- 200 g Džem podľa vlastného výberu
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť sušienky s džemom, predhrejte rúru na 180 °C horný/spodný ohrev. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie. Vďaka tomu sa sušienky neprilepia na plech a po upečení sa dajú ľahko vybrať.
Mäkké maslo vyšľahajte s práškovým cukrom vo veľkej miske do nadýchanej peny. Najlepšie to urobíte ručným mixérom. Podľa mojich skúseností bude cesto obzvlášť nadýchané, ak si dáte naozaj načas a zmes masla a cukru budete miešať aspoň päť minút.
Potom pridajte vajce, štipku soli a vanilkový extrakt a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
V samostatnej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva. Postupne pridávajte tieto suché prísady do maslovej zmesi a vypracujte hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, jednoducho pridajte trochu viac múky.
Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho približne 20 minút odpočívať v chladničke. Tento krok uľahčí neskoršiu prácu s cestom.
Po vychladnutí cesto rozvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie. Okrúhlym vykrajovačom vykrajujte sušienky a ukladajte ich na pripravený plech.
Z polovice sušienok vykrojíme menším vykrajovačom stred. Neskôr tak vytvoríte klasický vzhľad sušienok s džemovou náplňou.
Sušienky pečte vo vyhriatej rúre približne 10-12 minút, kým nie sú ľahko zlatohnedé.
Sušienky s džemom nechajte úplne vychladnúť. Potom sušienky bez otvoru natrite džemom a na vrch položte sušienku s otvorom.