Zdroj: Facebook
Domáce tradičné kysnuté koláče
Tradičné kysnuté tvarohové koláče známe u nás ako moravské buchty.
Ingrediencie
Cesto
- 1 kg polohrubá múka
- 3 pl kryštálový cukor
- 1 čl soľ
- 6 dcl mlieko
- 1 pl bravčová masť
- 1 vajce
Plnka
- 1 bal tvaroh mäkký
- 4 pl práškový cukor
- 1 vajce
- citrónová šťava
- slivkový lekvár
Posýpka
- hrubá múka
- kryštálový cukor
- troška maslo
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do preosiatej múky so soľou a cukrom si urobíme jamku. Pridáme časť mlieka, kocku kvasníc a necháme asi 10 minút nažiť kvasnice. Potom pridáme vajce, masť, mlieko a dobre premiesime, aby sa cesto nelepilo na ruky ani na misku. Cesto nesmie byť moc tuhé. Zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť asi 15 min. Miesime 2x, takže cesto znova premiesime a necháme kysnúť asi hodinu.
Zatiaľ ako cesto kysne, pripravíme si tvarohovú plnku. Vymiešame tvaroh, vajce, cukor a citrónovú šťavu na jednotnú hmotu.
Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, vyvaľkáme a nakrájame na štvorce. Naplníme ich tvarohovou plnkou a zabalíme. Na vrch spravíme jamku a dáme po lyžičke slivkového lekváru.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme posýpkou. Tú sme si pripravili tak, že sme zmiešali múku s cukrom v pomere 1:1 a maslo.
Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov do zlata.