Domáce veľhory
Poľský recept na domáce veľhory rezy nazývané aj Carpatka.
Ingrediencie
Suroviny
- 113 g nesolené maslo
- 327 ml voda
- 120 g múka
- 5 ks vajce
- 1 kl kypriaci prášok
- 1⁄4 kl soľ
Krém
- 227 g nesolené maslo
- 950 ml plnotučné mlieko
- 200 g kryštálový cukor
- 5 kl múka
- 5 kl kukuričný škrob
- 5 ks žĺtko
- 2 vanilková esencia
Zdobenie
- práškový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Do hrnca nalejeme vodu a rozpustíme v nej maslo. Vodu s maslom privedieme k varu.
Zdroj: Youtube
Potom pridáme k maslu múku a poriadne ju premiešame tak, aby vzniklo tuhé cesto. Cesto za stáleho miešania niekoľko minút povaríme.
Zdroj: Youtube
Ešte horúce cesto mixérom rozmixujeme čím sa trochu ochladí a môžeme do neho postupne pridávať vajíčka.
Zdroj: Youtube
Cesto rovnomerne rozdelíme na 2 plechy a pomocou silikonovej varešky ho rozotrieme. Pečieme ho v predhriatej rúre na 200°C 25 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť.
Zdroj: Youtube
Medzitým si pripravíme plnku. V miske vyšľaháme žĺtky s trochou mlieka.
Zdroj: Youtube
Po vyšľahaní k žĺtkovej zmesi prisypeme múku zmiešanú s kukuričným škrobom. V prípade potreby zmes prepasírujeme cez sitko.
Na sporáku zmiešame zvyšné mlieko s kryštálovým cukrom a privedieme ho k varu.
Žĺtkovú zmes spojíme s mliekom a za stáleho miešania varíme niekoľko minút. Po vypnutí sporáka pridáme do krému vanilkový extrakt.
Zdroj: Youtube
Krém po uvarení prelejeme do sklenej plytkej misy a prikryjeme ho potravinovou fóliou. Takýmto spôsobom sa vychladne na izbovú teplotu.
Zdroj: Youtube
Po dosiahnutí izbovej teploty krém vyšľaháme s maslom.
Krém nalejeme na upečený plát....
Zdroj: Youtube
.... a zakryjeme ho druhým plátom.
Zdroj: Youtube
Takto pripravené veľhory necháme v chladničke riadne vytuhnúť a servírujeme ich posypané práškovým cukrom.