:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/n1aBnSw6Ue7IMhSoARUD/2962eb399730475136f966e9f7947b.jpeg)
Domáce veľhory
Poľský recept na domáce veľhory rezy nazývané aj Carpatka.
Ingrediencie
Suroviny
- 113 g nesolené maslo
- 327 ml voda
- 120 g múka
- 5 ks vajce
- 1 kl kypriaci prášok
- 1⁄4 kl soľ
Krém
- 227 g nesolené maslo
- 950 ml plnotučné mlieko
- 200 g kryštálový cukor
- 5 kl múka
- 5 kl kukuričný škrob
- 5 ks žĺtko
- 2 vanilková esencia
Zdobenie
- práškový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Do hrnca nalejeme vodu a rozpustíme v nej maslo. Vodu s maslom privedieme k varu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/n1aBnSw6Ue7IMhSoARUD/863193c0343cbb4d232ba1576915ac.jpeg)
Zdroj: Youtube
Potom pridáme k maslu múku a poriadne ju premiešame tak, aby vzniklo tuhé cesto. Cesto za stáleho miešania niekoľko minút povaríme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/n1aBnSw6Ue7IMhSoARUD/a10896e3db9539d61cda286af9f195.jpeg)
Zdroj: Youtube
Ešte horúce cesto mixérom rozmixujeme čím sa trochu ochladí a môžeme do neho postupne pridávať vajíčka.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/n1aBnSw6Ue7IMhSoARUD/31a7ed949f8425322d411181ceb1da.jpeg)
Zdroj: Youtube
Cesto rovnomerne rozdelíme na 2 plechy a pomocou silikonovej varešky ho rozotrieme. Pečieme ho v predhriatej rúre na 200°C 25 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/n1aBnSw6Ue7IMhSoARUD/e3507af96f4450e2d305f2c28d8be2.jpeg)
Zdroj: Youtube
Medzitým si pripravíme plnku. V miske vyšľaháme žĺtky s trochou mlieka.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/n1aBnSw6Ue7IMhSoARUD/267a278b236f24482668c977c7f0f2.jpeg)
Zdroj: Youtube
Po vyšľahaní k žĺtkovej zmesi prisypeme múku zmiešanú s kukuričným škrobom. V prípade potreby zmes prepasírujeme cez sitko.
Na sporáku zmiešame zvyšné mlieko s kryštálovým cukrom a privedieme ho k varu.
Žĺtkovú zmes spojíme s mliekom a za stáleho miešania varíme niekoľko minút. Po vypnutí sporáka pridáme do krému vanilkový extrakt.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/n1aBnSw6Ue7IMhSoARUD/8a1c343655302619a4f715ba48c7c5.jpeg)
Zdroj: Youtube
Krém po uvarení prelejeme do sklenej plytkej misy a prikryjeme ho potravinovou fóliou. Takýmto spôsobom sa vychladne na izbovú teplotu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/n1aBnSw6Ue7IMhSoARUD/2346c68c231e93ea3861e9c2a099d3.jpeg)
Zdroj: Youtube
Po dosiahnutí izbovej teploty krém vyšľaháme s maslom.
Krém nalejeme na upečený plát....
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/n1aBnSw6Ue7IMhSoARUD/32e016d561b887c8f3f84377e0176a.jpeg)
Zdroj: Youtube
.... a zakryjeme ho druhým plátom.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/n1aBnSw6Ue7IMhSoARUD/d2dce712983f09a88e84dca856d01d.jpeg)
Zdroj: Youtube
Takto pripravené veľhory necháme v chladničke riadne vytuhnúť a servírujeme ich posypané práškovým cukrom.