REKLAMA

Domáce zemiakové lokše od babičky

Najlepšie zemiakové lokše sú tie domáce.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
15
  • 600 g zemiaky uvarené v šupke Pridané do
  • 200 g hladká múka cca podľa potreby Pridané do
  • Štipka soli Pridané do
REKLAMA

Postup

50 min.
1. Krok

Zemiaky uvaríme v šupke. Trvá to približne 20 minút. Necháme ich dobre vychladnúť. Potom ich nastrúhame najemno, roztlačíme, alebo aj pomelieme. Ďalej pridáme hladkú múku a štipku soli.

2. Krok

Z týchto surovín si pripravíme elastické cesto. Múku pridávame postupne podľa potreby, záleží to od druhu zemiakov, koľko múky pohltia. Nové zemiaky nie sú na prípravu lokší veľmi vhodné.

3. Krok

Cesto z nových zemiakov má tendenciu rednúť. Ak by sme si spracovali príliš tuhé cesto, lokše by boli tvrdšie. Z cesta si urobíme dlhší valec (ako knedľu), ktorý si krájame na hrubšie kolieska.

4. Krok

Každé koliesko vyvaľkáme natenko, približne 2-3 mm. Pomáhame si múkou, aby sa nám lokše pri vaľkaní nelepili na dosku. Veľkosť lokší záleží od veľkosti panvice. Pečenie ide veľmi rýchlo.

5. Krok

Zemiakové lokše pečieme na kvalitnej rozohriatej panvici bez pridania tuku, z každej strany, pokiaľ nebudú mať škvrny hnedastej farby. Panvicu čistíme priebežne od múky papierovým obrúskom.

6. Krok

Tip na záver: Tradičné domáce zemiakové lokše si môžeme pripraviť aj zo zvyšných dusených zemiakov alebo zemiakovej kaše. Je však potrebné, aby boli zemaky správne roztlačené. Múku pridávame podľa potreby, aby nám vzniklo elastické cesto. Dobrú tradičnú chuť.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4775 receptov

Kuracie mäso

781 receptov

Mascarpone

340 receptov

Mäsité jedlá

2227 receptov

Zapekané

284 receptov

Raňajky

1444 receptov

Pre tehotné

1441 receptov