Domáce zemiakové lokše od babičky
Najlepšie zemiakové lokše sú tie domáce.
Ingrediencie
- 600 g zemiaky uvarené v šupke
- 200 g hladká múka cca podľa potreby
- Štipka soli
Najnovšie letáky
Postup
Zemiaky uvaríme v šupke. Trvá to približne 20 minút. Necháme ich dobre vychladnúť. Potom ich nastrúhame najemno, roztlačíme, alebo aj pomelieme. Ďalej pridáme hladkú múku a štipku soli.
Z týchto surovín si pripravíme elastické cesto. Múku pridávame postupne podľa potreby, záleží to od druhu zemiakov, koľko múky pohltia. Nové zemiaky nie sú na prípravu lokší veľmi vhodné.
Cesto z nových zemiakov má tendenciu rednúť. Ak by sme si spracovali príliš tuhé cesto, lokše by boli tvrdšie. Z cesta si urobíme dlhší valec (ako knedľu), ktorý si krájame na hrubšie kolieska.
Každé koliesko vyvaľkáme natenko, približne 2-3 mm. Pomáhame si múkou, aby sa nám lokše pri vaľkaní nelepili na dosku. Veľkosť lokší záleží od veľkosti panvice. Pečenie ide veľmi rýchlo.
Zemiakové lokše pečieme na kvalitnej rozohriatej panvici bez pridania tuku, z každej strany, pokiaľ nebudú mať škvrny hnedastej farby. Panvicu čistíme priebežne od múky papierovým obrúskom.
Tip na záver: Tradičné domáce zemiakové lokše si môžeme pripraviť aj zo zvyšných dusených zemiakov alebo zemiakovej kaše. Je však potrebné, aby boli zemaky správne roztlačené. Múku pridávame podľa potreby, aby nám vzniklo elastické cesto. Dobrú tradičnú chuť.