Domáce zemiakové lokše
Výborné, domáce lokše, ktoré robíme už celé generácie. Hodia sa ako príloha k polievke, či k pečenej kačke, alebo len tak, u nás zmiznú rýchlosťou blesku. Je to veľmi starý, slovenský recept.
Ingrediencie
- 1 kg zemiaky uvarené v šupke
- 300 g hladká múka
- 1 kávová lyžička soľ
- maslo
- kačacia masť
Najnovšie letáky
Postup
Menšie zemiaky umyjeme a deň dopredu uvaríme v šupke do mäkka. Necháme vychladnúť najlepšie od večera do rána. Zemiaky zbavíme šupky a postrúhame na jemno.
V nádobe zmiesime spolu s preosiatou múkou a soľou na hladké cesto. Nemiesime príliš dlho, nakoľko by sa cesto mohlo začať lepiť. Z cesta vytvoríme valček cca 45 cm a pokrájame na 2,5 cm hrubé kúsky. Z každého kúsku vytvoríme guľôčky, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske, aby sa cesto nelepilo, na hrúbku 2-3 mm do kruhu, podľa veľkosti panvice, 22-24 cm.
Pečieme z každej strany na suchej rozohriatej teflonovej alebo kameninovej panvici. Ide to veľmi rýchlo. Priebežne utierame zvyšnú múku papierovou utierkou. Každú lokšu potrieme rozpusteným maslom, alebo rastlinným olejom, stačí z jednej strany, lokše kladieme na seba, takže suchá strana sa premastí od spodnej. Na mastenie sa môže použiť tiež rastlinný olej, kačacia, či husacia masť. Po upečení ich prikryjem prevrátenou misou, aby vydržali dlhšie teplé.
Lokše sú výborné ako príloha k pečenej kačici, husi k mliečnej fazuľovej či inej polievke. Tiež sú vynikajúce aj ako sladká varianta, lokše potreté tenkou vrstvou lekváru a posypané makom a cukrom. Je to výborná pochúťka! Dobrú chuť!