Starodávne recepty presvedčia aj dnes! Tieto jedlá starých mám máme najradšej

6 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Múka, zemiaky, kapusta čerstvá aj kyslá, údené mäso, bryndza, bravčová masť, mak, fazuľa, šošovica… Práve toto je výber potravín, ktoré sú typické pre starodávne recepty našich predkov. Jedlá starých mám boli sýte, výdatné a na prvý pohľad jednoduché. Mnohé staré recepty sa uchovali dodnes a radi si na nich pochutnávame. 

REKLAMA

Krátky prehľad:

Nasledujúci výber prináša obľúbené tradičné recepty zo slovenských kuchýň. Využívajú základné, no v našich podmienkach dobre dostupné suroviny. V porovnaní s modernou gastronómiou síce vyzerajú jednoducho, no jasne dokazujú vynaliezavosť našich starých mám, ktoré z mála vedeli vyčarovať sýte pokrmy pre celú rodinu. Aj dnes, keď chcú mnohí z nás variť chutne a lacno, sú staré slovenské recepty skvelou inšpiráciou…

👩‍🍳Babičkine sladké recepty

Buchty

Aké buchty sú tie najlepšie? Niekto má rád parené buchty, iný uprednostní tradičné kysnuté buchty pečené na jednom plechu v rúre. Tak či onak, v oboch prípadoch budú mať nadýchané domáce buchty veľký úspech.

Buchty na pare

radk.a

Poriadne domáce buchty na pare plnené slivkovým lekvárom, preliate maslom a posypané kakaom 👌🏼🤤

Zobraziť recept

Pečené buchty s makom

zuzana_vari

Čučoriedkové buchty s makom a šálka dobrej kávy. To je recept na najkrajšiu nedeľu.

Zobraziť recept

Párance

Párance boli označované ako jedlo chudobných. Aj napriek tomu, že sa pripravujú iba z niekoľkých základných a lacných surovín, majú svoje čaro a sú výnimočne výdatné.

Zemiakové párance recept

Adri1017

Zemiakové párance s makom na sladko

Zobraziť recept

Bobáľky

Bobáľky, opekance, pupáčky – malé guľôčky z kysnutého cesta husto naukladané v pekáči sa najčastejšie podávajú s makom, tvarohom alebo orechami ako pôstne jedlo počas Vianoc.

Bobáľky

TASTElist

Vianočné bobáľky, pupáčky, pupáky alebo opekance. Každý ich volá inak, ale všetci majú na mysli tradičnú vianočnú dobrotu s makom, ktorá je v mnohých domácnostiach neodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného menu.

Zobraziť recept
REKLAMA

Slivkové gule

Ruku hore každý, koho stará mama vedela pripraviť najlepšie slivkové gule! Dokonalá spomienka na detstvo a letné prázdniny. Základom je starostlivo vypracované husté zemiakové cesto. Nesmú chýbať zrelé sladučké slivky.

Slivkové gule zo zemiakového cesta

Iwa

Slivkové gule zo zemiakového cesta sú tradičným slovenským jedlom, ktoré obľubujú najmä deti.

Zobraziť recept

Domáci jablčník

Aj babkin jablkový koláč by len márne hľadal konkurenciu. Krásne šťavnatý a voňavý zmizne z plechu ešte skôr, ako stihne vychladnúť.

Šarišský jablčník

Iwa

Hrnčekový koláčik plný jabĺk, orechov a čokolády

Zobraziť recept

Makový závin

Medzi tradičné ľudové múčniky patria v našich končinách záviny a štrúdle – plnené makom, orechmi, jablkami alebo višňami. Špecialitkou, ktorou sa mohla blysnúť iba skúsená gazdinka, boli na prípravu náročnejšie ťahané záviny.

Makový kysnutý koláč

Iwa

Makový kysnutý koláč je klasický slovenský koláč s makovou plnkou, ktorý je zvinutý do závinu.

Zobraziť recept

Ťahaná štrúdľa

Ako sa pripravovali ťahané štrúdle? Chce to správne cesto, čistý obrus a dokonalý cit v rukách, aby bolo cesto natiahnuté a rozprestreté až do priesvitna. Bez dierok. Potom ho už iba stačí potrieť roztopeným maslom a rýchlo naniesť pripravenú plnku.

Pravá ťahaná štrúdľa

Iwa

Recept na pravú ťahanú štrúdľu s jablkovo - orechovou plnkou.

Zobraziť recept
REKLAMA

Fánky

Fánky nie sú šišky, nepripravujú sa totiž z kysnutého cesta. Tieto sladké nadýchané kúsky sa spájajú najmä s fašiangovými tradíciami. Podľa tohto receptu ich prípravu zvládneš aj na prvýkrát.

Tradičné fašiangové fánky

David719

Fánky jemné a nadýchané ako obláčik podľa starého rodinného receptu.

Zobraziť recept

Šúľance

Makové alebo lekvárové? Šúľance sú malý zázrak z kuchyne, ktorý rozžiari oči deťom aj dospelým. Do cesta idú iba základné suroviny – múka, vajcia, nastrúhané uvarené zemiaky a štipka soli.

Makové šúľance od babičky

doma_u_katky

Šúľance zo zemiakového cesta a polohrubej múky s bohatou posýpkou maku a cukru. Najlepšie makové šúlance, ktoré si môžete pripraviť.

Zobraziť recept

Žemľovka

Na žemľovke si pochutnávajú už mnohé generácie. Od minulosti do prítomnosti síce prešla zmenami, no v každom prípade sa treba tešiť na sladké vrstvy pečiva, tvaroh, jabĺčka a možno aj hrozienka.

Žemľovka

TASTElist

Jeden z top sladkých obedov u nás je práve táto žemľovka s tvarohom a jablkami.

Zobraziť recept

🧂Slané recepty starých mám

Džatky

Džatky, spišská regionálna pochúťka, nie sú ničím iným ako jednoduchými knedličkami, ktoré sa dajú dochutiť naslano, ale aj nasladko.

Najlepšie džatky

David719

Vynikajúce jednoduché džatky. Ide o typické Slovenské jedlo, ktoré mnoho ľudí vôbec nepozná!

Zobraziť recept
REKLAMA

Posúchy

Posúch, tradičný slovenský kysnutý koláč, sa potiera zmesou vody, masti a prelisovaného cesnaku. Ešte lepší je so zapichnutými kúskami slaniny. Jesť sa môže samotný, s údeným mäsom, k zemiakovej alebo strukovinovej polievke.

Pagáče

Recepty na pagáče patria k rodinným pokladom a dedia sa z generácie na generáciu. Pozri si tento výborný recept na škvarkové pagáče. Naozaj chutia skvelo!

Najlepšie škvarkové pagáče

lucia.priedhorska

Domáce škvarkové pagáče ako od babičky.

Zobraziť recept

Ak neboli oškvarky, perfektne poslúžili aj zemiaky. Tento chutný recept na zemiakové pagáče si už získal veľké množstvo priaznivcov.

Zemiakové pagáče

Blazena_Sadovska

Výborné, nadýchané pagáče, ktoré piekla ešte moja babička.

Zobraziť recept

Domáci chlieb

V minulosti musela vedieť upiecť chlieb každá gazdiná. Dnes je síce situácia úplne iná, no poctivý, doma pripravený chlieb má kvality, ktoré žiadny zo supermarketu nepredbehne.

Domáci chlieb ako od babičky

Iwa

Domáci mäkký zemiakovo - rascový chlieb, ktorý často pripravovala moja babička.

Zobraziť recept
REKLAMA

Domáci kváskový chlieb

TASTElist

Domáci chlieb z kvásku, mäkký aj na druhý či tretí deň

Zobraziť recept

Lokše

Múka a zemiaky sú natoľko silnou dvojicou, že z nej naši predkovia dokázali pripraviť rôzne chutné a sýte domáce jedlá. Do partie k haluškám, strapačkám, pirohom, šúľancom teraz pridávame aj zemiakové lokše. Skvelé k pečenej kačici a červenej kapuste. Pre zmenu treba skúsiť aj lokše na sladko – s makovou alebo tvarohovou plnkou.

Domáce zemiakové lokše

Blazena_Sadovska

Výborné, domáce lokše, ktoré robíme už celé generácie. Hodia sa ako príloha k polievke, či k pečenej kačke, alebo len tak, u nás zmiznú rýchlosťou blesku. Je to veľmi starý, slovenský recept.

Zobraziť recept

Haruľa

Haruľa, v niektorých regiónoch známa ako zemiaková baba, je sýte slané zemiakové jedlo z plechu. Chutí ako zemiakové placky, ale namiesto postávania pri panvici s horúcim olejom sa pečie celá várka naraz v rúre.

Chrumkavá haruľa na plechu

Adri1017

Recept na zemiakovú haruľu - zemiakovú placku.

Zobraziť recept

Podplameník (podpecník)

Tradičná slovenská gastronómia by nebola úplná bez podplameníka. Je známy aj ako podpecník alebo poplamúch. Ide o druh slaného koláča, ktorý sa pripravuje z kysnutého chlebového cesta. Náplňou je bryndza, smotana, cibuľa a slaninka.

Podplamenník

Iwa

Podplamenník alebo podpecník je druh chlebového posúcha, ktorý sa pripravuje z klasického kysnutého cesta, ktoré je ochutené bryndzou, cesnakom, cibuľou, slaninou, klobásou, oškvarkami, rascou, alebo bylinkami.

Zobraziť recept
REKLAMA

Už len pohľad na bryndzový podpecník láka na ochutnanie!

⭐Najobľúbenejšie sedliacke jedlá

Plnené holúbky

Holúbky, čiže kapustné listy plnené mletým mäsom, sú tradičným jedlom východoslovenskej kuchyne. Bolo dobrým zvykom podávať ich na rodinných oslavách.

Plnená kapusta - Holubky

Iwa

Výborný tradičný slovenský recept na plnenú kapustu. Holubky nesmú chýbať na žiadnej dobre východniarskej svadbe :D

Zobraziť recept

Bryndzové halušky

Čo je najznámejšie tradičné slovenské jedlo? Sme si istí, že väčšina Slovákov si bez váhania spomenie na bryndzové halušky. Poznajú ich dokonca aj tí, ktorí bryndzi neprišli na chuť. Tak či onak, do poctivo pripravených bryndzových halušiek sme sa zamilovali od prvého sústa.

Bryndzové halušky

patrik_v_kuchyni

Asi najtypickejšie slovenské jedlo - halušky s bryndzou, ktoré buď milujete alebo neznášate. Tieto bryndzové halušky chutia ako od babičky. Za mňa jednoznačne najlepší recept!

Zobraziť recept

Zemiakové placky

Ešte teplé zemiakové placky budú chutiť skutočne fantasticky.

Zemiakové placky

zuzana_vari

Obľúbené zemiakové placky ako ich máme radi. Príprava je veľmi jednoduchá a tento recept na zemiakové placky zvládne naozaj každý!

Zobraziť recept
REKLAMA

Široké rezance

V tradičnej slovenskej kuchyni boli tenké rezance využívané ako závarka do polievky, hrubšie rezance zase ako samostatné jedlo. Podávali sa s tvarohom, orechmi, makom, lekvárom alebo s masťou a slaninou. A hoci sú dnes v obchodoch dostupné rezance rôznych veľkostí, takáto domáca príprava má svoje čaro.

Tvarohové rezance

Iwa

Jednoduchý a rýchly recept na tvarohové rezance na sladko, ktorý je bohatý na proteíny.

Zobraziť recept

Strapačky s kyslou kapustou

Kým halušky sa pôvodne pripravovali z múčneho cesta, v receptoch na strapačky sa objavujú už aj zemiaky. Pre nastrúhané zemiaky mali hotové vyvarené strapačky strapatý „tvar“. Naprieč regiónmi Slovenska však strapačky a halušky označujú takmer ten istý pokrm. V minulosti boli na jedálničku niekoľkokrát za týždeň! Do horúcej vody sa hádžu z dosky pomocou noža alebo sa pretláčajú cez sito s väčšími otvormi.

Plnené pirohy

Pirohy sú nazývané aj perky. Ide o nekysnuté zemiakové cesto, ktoré sa rozvaľká, naplní sladkou alebo slanou náplňou a vyvarí vo vode. Príprava je trochu pracnejšia, no v domácom prevedení vznikne veľmi chutné tradičné jedlo, ktoré majú radi veľkí i malí.

Bryndzové pirohy s cibuľkou a slaninou

Iwa

Recept na bryndzové pirohy s cibuľkou a slaninou ako od babičky. Je to tradičné slovenské jedlo.

Zobraziť recept

Zemiakový prívarok

Ak slovenská tradičná kuchyňa niečím vyniká, tak je to široké využitie zemiakov. Prívarok sa zvykol označovať aj ako čušpajz. V základe ho možno prirovnať k hustej polievke alebo kaši. Najobľúbenejší bol výdatný zemiakový prívarok, ktorý sa podával s chlebom, vajíčkami alebo vareným mäsom.

Jednoduchý zemiakový prívarok
Videorecept

Jednoduchý zemiakový prívarok

lucia.priedhorska

Zemiakový prívarok je overená "klasika", ktorú všetci poznáme. Tento hustý zemiakový prívarok sa hodí k fašírkam alebo len tak s opečenou klobáskou, či volským okom.

Zobraziť recept
REKLAMA

Šošovicový a fazuľový prívarok

V zimnom období sa pripravovali najmä strukovinové prívarky – z fazule a šošovice. Zahusťovali sa smotanou a múkou (zátrepkou) a používal sa do nich aj ocot, vďaka ktorému získali typicky kyslastú chuť.

Najlepší fazuľový prívarok

lucia.priedhorska

Výborný fazuľový prívarok, ktorý zasýti počas chladných zimných dní. Môžete vyskúšať aj fit fazuľový prívarok - tým že vytvoríte fazuľový prívarok bez smotany.

Zobraziť recept

Hrachový prívarok

Ani hrachový prívarok nesmie chýbať v našej výberovke starodávnych receptov. Tentokrát nie je kyslastý, za to sa v ňom príjemne snúbi bohatá chuť žltého lúpaného hrachu a cesnaku. Pochúťka, ktorá už na prvý pohľad vyzerá veľmi presvedčivo...

Hrachový prívarok zo žltého hrachu

lucia.priedhorska

Medzi tradičné slovenské jedlá patria rôzne druhy prívarkov. SKúste pripraviť aj tento jednoduchý hrachový prívarok.

Zobraziť recept

🍲Tradičné recepty na polievky

Polievka mačanka

Mačanka je tradičná polievka, ktorá sa pripravuje zo sušených lesných húb a šťavy z kyslej kapusty. Ide o staré ľudové jedlo zo severovýchodu Slovenska a názov dostalo podľa toho, že sa do nej máča chlieb. Známa je aj ako kyšel – pre typicky kyslú chuť.

Pravá hubová mačanka

Adri1017

Domáca mačanka recept. Svoje pomenovanie dostala na základe toho, že sa podáva s chlebom, ktorý sa do máčanky namáča.

Zobraziť recept
REKLAMA

Hubová polievka

Dobré jedlo nemusí byť komplikované. Dôkazom toho je napríklad aj táto hustá zemiaková polievka s hubami.

Zemiakova polievka s hubami

TASTElist

Krémová polievka plná bohatej chuti je pripravené zo sezónnych húb, zemiakov a ochutená lahodnou smotanou na varenie.

Zobraziť recept

Fazuľová a šošovicová polievka

Strukoviny patrili na našom území k najstarším kultúrnym plodinám a spoločne so zemiakmi sa im pri varení našlo bohaté uplatnenie. Dali sa dopestovať na poliach a poslúžili ako náhrada aj v období nedostatku múky. Nečudo, že práve zo šošovice a fazule je zachovaných množstvo receptov na prívarky, polievky, kaše či placky. Fazuľová polievka a šošovicová polievka patria k našim tradičným pokrmom a v niektorých regiónoch Slovenska tvoria dokonca neodmysliteľnú súčasť štedrovečerného stola.

Sladko-kyslá fazuľová polievka s domácim chlebom

patrik_v_kuchyni

Stará známa klasika, ale chutí vždy výborne a najlepšia je samozrejme s domácim chlebíkom :) Recept mám generáciami overený od mami :)

Zobraziť recept

Šošovicová polievka na kyslo

doma_u_katky

Krémová šošovicová polievka so zemiakmi a šošovicou, ochutená na kyslo sladko

Zobraziť recept
REKLAMA

Cesnaková polievka – cesnačka

Okrem toho, že bol cesnak považovaný za ochranný prostriedok pred magickými silami a strigami, obľúbený bol pri liečbe ochorení (bolesť zuba, prechladnutie) a ako korenina. Cesnaková polievka – cesnačka – je príjemne hrejivá, správne pikantná a dá sa pripraviť v rôznych verziách a náročnosti.

Cesnačka so syrom a chlebom

Iwa

Recept na klasickú cesnačku so syrom a chlebom.

Zobraziť recept

Cesnačka s klobásou

Stanula

Rýchla, zdravá a veľmi jednoduchá

Zobraziť recept

Demikát – bryndzová polievka

Typickou polievkou slovenských horských oblastí bola v minulosti bryndzová polievka, známa ako demikát.

Demikát - tradičná bryndzová polievka

Adri1017

Krémová bryndzová polievka, alebo iným názvom Demikát. Existuje viacero spôsobov na jeho prípravu. Recept na túto tradičnú rýchlu bryndzovú polievku musíte určite vyskúšať ! :)

Zobraziť recept

Kapustnica

Kyslá kapusta mala v minulosti veľmi dôležité poslanie a v každej domácnosti sa dal nájsť súdok s kvasenou kapustou. Pridávala sa k haluškám, strapačkám, plnila pirohy a kysnuté koláče (kapustníky), pripravovala sa zabíjačková kapusta,... Je tiež základom pre tradičnú kapustnicu, ktorá má naprieč Slovenskom rozmanité podoby. Raz je pôstna (s hubami a slivkami), inokedy hustá a plná mäsa a údenín.

Výborná Kapustnica
Videorecept

Výborná Kapustnica

Cesminaz

Velmi chutná a sýta polievka z kyslej kapusty, ktorá sa hodí na obed alebo na večeru. Stačí k nej len kúsok chleba👍

Zobraziť recept
REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA