Starodávne recepty presvedčia aj dnes! Tieto jedlá starých mám máme najradšej
15. 11. 2023
6 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Múka, zemiaky, kapusta čerstvá aj kyslá, údené mäso, bryndza, bravčová masť, mak, fazuľa, šošovica… Práve toto je výber potravín, ktoré sú typické pre starodávne recepty našich predkov. Jedlá starých mám boli sýte, výdatné a na prvý pohľad jednoduché. Mnohé staré recepty sa uchovali dodnes a radi si na nich pochutnávame.
Krátky prehľad:
Nasledujúci výber prináša obľúbené tradičné recepty zo slovenských kuchýň. Využívajú základné, no v našich podmienkach dobre dostupné suroviny. V porovnaní s modernou gastronómiou síce vyzerajú jednoducho, no jasne dokazujú vynaliezavosť našich starých mám, ktoré z mála vedeli vyčarovať sýte pokrmy pre celú rodinu. Aj dnes, keď chcú mnohí z nás variť chutne a lacno, sú staré slovenské recepty skvelou inšpiráciou…
👩🍳Babičkine sladké recepty
Buchty
Aké buchty sú tie najlepšie? Niekto má rád parené buchty, iný uprednostní tradičné kysnuté buchty pečené na jednom plechu v rúre. Tak či onak, v oboch prípadoch budú mať nadýchané domáce buchty veľký úspech.
Buchty na pare
Poriadne domáce buchty na pare plnené slivkovým lekvárom, preliate maslom a posypané kakaom 👌🏼🤤
Pečené buchty s makom
Čučoriedkové buchty s makom a šálka dobrej kávy. To je recept na najkrajšiu nedeľu.
Párance
Párance boli označované ako jedlo chudobných. Aj napriek tomu, že sa pripravujú iba z niekoľkých základných a lacných surovín, majú svoje čaro a sú výnimočne výdatné.
Bobáľky
Bobáľky, opekance, pupáčky – malé guľôčky z kysnutého cesta husto naukladané v pekáči sa najčastejšie podávajú s makom, tvarohom alebo orechami ako pôstne jedlo počas Vianoc.
Bobáľky
Vianočné bobáľky, pupáčky, pupáky alebo opekance. Každý ich volá inak, ale všetci majú na mysli tradičnú vianočnú dobrotu s makom, ktorá je v mnohých domácnostiach neodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného menu.
Slivkové gule
Ruku hore každý, koho stará mama vedela pripraviť najlepšie slivkové gule! Dokonalá spomienka na detstvo a letné prázdniny. Základom je starostlivo vypracované husté zemiakové cesto. Nesmú chýbať zrelé sladučké slivky.
Slivkové gule zo zemiakového cesta
Slivkové gule zo zemiakového cesta sú tradičným slovenským jedlom, ktoré obľubujú najmä deti.
Domáci jablčník
Aj babkin jablkový koláč by len márne hľadal konkurenciu. Krásne šťavnatý a voňavý zmizne z plechu ešte skôr, ako stihne vychladnúť.
Makový kysnutý koláč
Makový kysnutý koláč je klasický slovenský koláč s makovou plnkou, ktorý je zvinutý do závinu.
Ťahaná štrúdľa
Ako sa pripravovali ťahané štrúdle? Chce to správne cesto, čistý obrus a dokonalý cit v rukách, aby bolo cesto natiahnuté a rozprestreté až do priesvitna. Bez dierok. Potom ho už iba stačí potrieť roztopeným maslom a rýchlo naniesť pripravenú plnku.
Fánky
Fánky nie sú šišky, nepripravujú sa totiž z kysnutého cesta. Tieto sladké nadýchané kúsky sa spájajú najmä s fašiangovými tradíciami. Podľa tohto receptu ich prípravu zvládneš aj na prvýkrát.
Šúľance
Makové alebo lekvárové? Šúľance sú malý zázrak z kuchyne, ktorý rozžiari oči deťom aj dospelým. Do cesta idú iba základné suroviny – múka, vajcia, nastrúhané uvarené zemiaky a štipka soli.
Makové šúľance od babičky
Šúľance zo zemiakového cesta a polohrubej múky s bohatou posýpkou maku a cukru. Najlepšie makové šúlance, ktoré si môžete pripraviť.
Žemľovka
Na žemľovke si pochutnávajú už mnohé generácie. Od minulosti do prítomnosti síce prešla zmenami, no v každom prípade sa treba tešiť na sladké vrstvy pečiva, tvaroh, jabĺčka a možno aj hrozienka.
Prečítaj si tiež
Božské recepty na slivkové koláče ako od babičky – To je sladký návrat do detstva!
Slivkový koláč v sebe ukrýva jedinečné čaro. Už jedno zahryznutie nás prenesie k spomienkam na prázdniny u starej mamy. Nasledujúce recepty na slivkové koláče – s posýpkou či bez nej, z kysnutého aj treného cesta – si zaslúžia miesto v tradičných rodinných kuchárkach.
🧂Slané recepty starých mám
Džatky
Džatky, spišská regionálna pochúťka, nie sú ničím iným ako jednoduchými knedličkami, ktoré sa dajú dochutiť naslano, ale aj nasladko.
Najlepšie džatky
Vynikajúce jednoduché džatky. Ide o typické Slovenské jedlo, ktoré mnoho ľudí vôbec nepozná!
Posúchy
Posúch, tradičný slovenský kysnutý koláč, sa potiera zmesou vody, masti a prelisovaného cesnaku. Ešte lepší je so zapichnutými kúskami slaniny. Jesť sa môže samotný, s údeným mäsom, k zemiakovej alebo strukovinovej polievke.
Pagáče
Recepty na pagáče patria k rodinným pokladom a dedia sa z generácie na generáciu. Pozri si tento výborný recept na škvarkové pagáče. Naozaj chutia skvelo!
Ak neboli oškvarky, perfektne poslúžili aj zemiaky. Tento chutný recept na zemiakové pagáče si už získal veľké množstvo priaznivcov.
Domáci chlieb
V minulosti musela vedieť upiecť chlieb každá gazdiná. Dnes je síce situácia úplne iná, no poctivý, doma pripravený chlieb má kvality, ktoré žiadny zo supermarketu nepredbehne.
Domáci chlieb ako od babičky
Domáci mäkký zemiakovo - rascový chlieb, ktorý často pripravovala moja babička.
Lokše
Múka a zemiaky sú natoľko silnou dvojicou, že z nej naši predkovia dokázali pripraviť rôzne chutné a sýte domáce jedlá. Do partie k haluškám, strapačkám, pirohom, šúľancom teraz pridávame aj zemiakové lokše. Skvelé k pečenej kačici a červenej kapuste. Pre zmenu treba skúsiť aj lokše na sladko – s makovou alebo tvarohovou plnkou.
Domáce zemiakové lokše
Výborné, domáce lokše, ktoré robíme už celé generácie. Hodia sa ako príloha k polievke, či k pečenej kačke, alebo len tak, u nás zmiznú rýchlosťou blesku. Je to veľmi starý, slovenský recept.
Haruľa
Haruľa, v niektorých regiónoch známa ako zemiaková baba, je sýte slané zemiakové jedlo z plechu. Chutí ako zemiakové placky, ale namiesto postávania pri panvici s horúcim olejom sa pečie celá várka naraz v rúre.
Podplameník (podpecník)
Tradičná slovenská gastronómia by nebola úplná bez podplameníka. Je známy aj ako podpecník alebo poplamúch. Ide o druh slaného koláča, ktorý sa pripravuje z kysnutého chlebového cesta. Náplňou je bryndza, smotana, cibuľa a slaninka.
Podplamenník
Podplamenník alebo podpecník je druh chlebového posúcha, ktorý sa pripravuje z klasického kysnutého cesta, ktoré je ochutené bryndzou, cesnakom, cibuľou, slaninou, klobásou, oškvarkami, rascou, alebo bylinkami.
Už len pohľad na bryndzový podpecník láka na ochutnanie!
Prečítaj si tiež
Najlepšie slovenské jedlá – Viac ako 30 overených receptov na obed aj večeru
Aké sú najobľúbenejšie slovenské jedlá? Presne také, aké si pamätáš z babičkinej alebo maminej kuchyne. Ich chuť, vôňa a výdatnosť nesklamú milovníkov dobrého jedla. Na otázku, čo variť na obed alebo na večeru, prinášame skvelý výber jedál zo slovenskej kuchyne s overenou receptúrou a poctivo spracovanými postupmi prípravy.
⭐Najobľúbenejšie sedliacke jedlá
Plnené holúbky
Holúbky, čiže kapustné listy plnené mletým mäsom, sú tradičným jedlom východoslovenskej kuchyne. Bolo dobrým zvykom podávať ich na rodinných oslavách.
Plnená kapusta - Holubky
Výborný tradičný slovenský recept na plnenú kapustu. Holubky nesmú chýbať na žiadnej dobre východniarskej svadbe :D
Bryndzové halušky
Čo je najznámejšie tradičné slovenské jedlo? Sme si istí, že väčšina Slovákov si bez váhania spomenie na bryndzové halušky. Poznajú ich dokonca aj tí, ktorí bryndzi neprišli na chuť. Tak či onak, do poctivo pripravených bryndzových halušiek sme sa zamilovali od prvého sústa.
Bryndzové halušky
Asi najtypickejšie slovenské jedlo - halušky s bryndzou, ktoré buď milujete alebo neznášate. Tieto bryndzové halušky chutia ako od babičky. Za mňa jednoznačne najlepší recept!
Zemiakové placky
Ešte teplé zemiakové placky budú chutiť skutočne fantasticky.
Zemiakové placky
Obľúbené zemiakové placky ako ich máme radi. Príprava je veľmi jednoduchá a tento recept na zemiakové placky zvládne naozaj každý!
Široké rezance
V tradičnej slovenskej kuchyni boli tenké rezance využívané ako závarka do polievky, hrubšie rezance zase ako samostatné jedlo. Podávali sa s tvarohom, orechmi, makom, lekvárom alebo s masťou a slaninou. A hoci sú dnes v obchodoch dostupné rezance rôznych veľkostí, takáto domáca príprava má svoje čaro.
Tvarohové rezance
Jednoduchý a rýchly recept na tvarohové rezance na sladko, ktorý je bohatý na proteíny.
Strapačky s kyslou kapustou
Kým halušky sa pôvodne pripravovali z múčneho cesta, v receptoch na strapačky sa objavujú už aj zemiaky. Pre nastrúhané zemiaky mali hotové vyvarené strapačky strapatý „tvar“. Naprieč regiónmi Slovenska však strapačky a halušky označujú takmer ten istý pokrm. V minulosti boli na jedálničku niekoľkokrát za týždeň! Do horúcej vody sa hádžu z dosky pomocou noža alebo sa pretláčajú cez sito s väčšími otvormi.
Plnené pirohy
Pirohy sú nazývané aj perky. Ide o nekysnuté zemiakové cesto, ktoré sa rozvaľká, naplní sladkou alebo slanou náplňou a vyvarí vo vode. Príprava je trochu pracnejšia, no v domácom prevedení vznikne veľmi chutné tradičné jedlo, ktoré majú radi veľkí i malí.
Bryndzové pirohy s cibuľkou a slaninou
Recept na bryndzové pirohy s cibuľkou a slaninou ako od babičky. Je to tradičné slovenské jedlo.
Zemiakový prívarok
Ak slovenská tradičná kuchyňa niečím vyniká, tak je to široké využitie zemiakov. Prívarok sa zvykol označovať aj ako čušpajz. V základe ho možno prirovnať k hustej polievke alebo kaši. Najobľúbenejší bol výdatný zemiakový prívarok, ktorý sa podával s chlebom, vajíčkami alebo vareným mäsom.
Jednoduchý zemiakový prívarok
Zemiakový prívarok je overená "klasika", ktorú všetci poznáme. Tento hustý zemiakový prívarok sa hodí k fašírkam alebo len tak s opečenou klobáskou, či volským okom.
Šošovicový a fazuľový prívarok
V zimnom období sa pripravovali najmä strukovinové prívarky – z fazule a šošovice. Zahusťovali sa smotanou a múkou (zátrepkou) a používal sa do nich aj ocot, vďaka ktorému získali typicky kyslastú chuť.
Nesmrteľný recept na šošovicový prívarok so zemiakmi, na ktorý nedáme doma dopustiť
Overená klasika v podobe šošovicového prívarku.
Najlepší fazuľový prívarok
Výborný fazuľový prívarok, ktorý zasýti počas chladných zimných dní. Môžete vyskúšať aj fit fazuľový prívarok - tým že vytvoríte fazuľový prívarok bez smotany.
Hrachový prívarok
Ani hrachový prívarok nesmie chýbať v našej výberovke starodávnych receptov. Tentokrát nie je kyslastý, za to sa v ňom príjemne snúbi bohatá chuť žltého lúpaného hrachu a cesnaku. Pochúťka, ktorá už na prvý pohľad vyzerá veľmi presvedčivo...
Hrachový prívarok zo žltého hrachu
Medzi tradičné slovenské jedlá patria rôzne druhy prívarkov. SKúste pripraviť aj tento jednoduchý hrachový prívarok.
Prečítaj si tiež
Babičkine recepty na polievky, ktoré zbožňujeme: Tradičné, jednoduché a plné chutí
Babičkine recepty na polievky by nemali chýbať v žiadnej rodinnej kuchárskej knihe. Z jednoduchých ingrediencií vzniklo výdatné teplé jedlo, ktoré prizvalo k stolu celú rodinu. Do našej výberovky sa dostali recepty na polievky z rôznych kategórií – zo strukovín, nenáročné na prípravu, ale aj niekoľko silných vývarov.
🍲Tradičné recepty na polievky
Polievka mačanka
Mačanka je tradičná polievka, ktorá sa pripravuje zo sušených lesných húb a šťavy z kyslej kapusty. Ide o staré ľudové jedlo zo severovýchodu Slovenska a názov dostalo podľa toho, že sa do nej máča chlieb. Známa je aj ako kyšel – pre typicky kyslú chuť.
Pravá hubová mačanka
Domáca mačanka recept. Svoje pomenovanie dostala na základe toho, že sa podáva s chlebom, ktorý sa do máčanky namáča.
Hubová polievka
Dobré jedlo nemusí byť komplikované. Dôkazom toho je napríklad aj táto hustá zemiaková polievka s hubami.
Zemiakova polievka s hubami
Krémová polievka plná bohatej chuti je pripravené zo sezónnych húb, zemiakov a ochutená lahodnou smotanou na varenie.
Fazuľová a šošovicová polievka
Strukoviny patrili na našom území k najstarším kultúrnym plodinám a spoločne so zemiakmi sa im pri varení našlo bohaté uplatnenie. Dali sa dopestovať na poliach a poslúžili ako náhrada aj v období nedostatku múky. Nečudo, že práve zo šošovice a fazule je zachovaných množstvo receptov na prívarky, polievky, kaše či placky. Fazuľová polievka a šošovicová polievka patria k našim tradičným pokrmom a v niektorých regiónoch Slovenska tvoria dokonca neodmysliteľnú súčasť štedrovečerného stola.
Sladko-kyslá fazuľová polievka s domácim chlebom
Stará známa klasika, ale chutí vždy výborne a najlepšia je samozrejme s domácim chlebíkom :) Recept mám generáciami overený od mami :)
Šošovicová polievka na kyslo
Krémová šošovicová polievka so zemiakmi a šošovicou, ochutená na kyslo sladko
Cesnaková polievka – cesnačka
Okrem toho, že bol cesnak považovaný za ochranný prostriedok pred magickými silami a strigami, obľúbený bol pri liečbe ochorení (bolesť zuba, prechladnutie) a ako korenina. Cesnaková polievka – cesnačka – je príjemne hrejivá, správne pikantná a dá sa pripraviť v rôznych verziách a náročnosti.
Demikát – bryndzová polievka
Typickou polievkou slovenských horských oblastí bola v minulosti bryndzová polievka, známa ako demikát.
Demikát - tradičná bryndzová polievka
Krémová bryndzová polievka, alebo iným názvom Demikát. Existuje viacero spôsobov na jeho prípravu. Recept na túto tradičnú rýchlu bryndzovú polievku musíte určite vyskúšať ! :)
Kapustnica
Kyslá kapusta mala v minulosti veľmi dôležité poslanie a v každej domácnosti sa dal nájsť súdok s kvasenou kapustou. Pridávala sa k haluškám, strapačkám, plnila pirohy a kysnuté koláče (kapustníky), pripravovala sa zabíjačková kapusta,... Je tiež základom pre tradičnú kapustnicu, ktorá má naprieč Slovenskom rozmanité podoby. Raz je pôstna (s hubami a slivkami), inokedy hustá a plná mäsa a údenín.
Výborná Kapustnica
Velmi chutná a sýta polievka z kyslej kapusty, ktorá sa hodí na obed alebo na večeru. Stačí k nej len kúsok chleba👍
Prečítaj si tiež
Najlepšie slovenské jedlá – Viac ako 30 overených receptov na obed aj večeru
Aké sú najobľúbenejšie slovenské jedlá? Presne také, aké si pamätáš z babičkinej alebo maminej kuchyne. Ich chuť, vôňa a výdatnosť nesklamú milovníkov dobrého jedla. Na otázku, čo variť na obed alebo na večeru, prinášame skvelý výber jedál zo slovenskej kuchyne s overenou receptúrou a poctivo spracovanými postupmi prípravy.
Prečítaj si tiež
Tradičné veľkonočné jedlá – Užite si výnimočnú atmosféru jarných sviatkov
Veľkonočné jedlá neodmysliteľne patria k tráveniu veľkonočných sviatkov. Niektoré sú natoľko charakteristické a výnimočné, že sa na slávnostných stoloch neobjavujú v žiadnej inej časti roka. Čo bolo zvykom jesť na Zelený štvrtok, Veľký piatok, Bielu sobotu a Veľkonočnú nedeľu?
Prečítaj si tiež
Vianočné jedlá na Slovensku: Od regionálnych špecialít po nenahraditeľné stálice
K udržaniu vianočných tradícií na Slovensku prispievajú vo veľkej miere práve vianočné jedlá. Mnohé z nich sú také špecifické, že sa pripravujú iba počas týchto rodinných sviatkov. Ako vyzerá štedrovečerné menu? Ktoré tradičné vianočné jedlá sú najobľúbenejšie?