Zdroj: FB: DOBRÉ RECEPTY terapeuticko#kuchárska mini#megaskupinka ??❤
Domáci rejteš
Tento závin má viacero pomenovaní, jednou z nich je dolnozemský okružník alebo rejteša. Je to tradičný závin plnený makovou plnkou.
Ingrediencie
Cesto
- 750 g múka
- 1 ks vajce
- 3 pl bravčová masť
- štipka soli
- vlažná voda
- maslo rozpustené
- mlieko
Maková plnka
- 300 ml mletý mak
- práškový cukor
- hrozienka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V miske zmiešame múku s vajíčkom, roztopenou bravčovou masťou, soľou a vodou. Vody pridávame toľko, aby vzniklo hladké a vláčne cesto.
Vypracované cesto rozdelíme na 4 časti a každú časť ešte poriadne vyvaľkáme. Potom ich necháme 20 minút odpočívať.
Na pomúčenej doske každú časť rozvaľkáme a potrieme roztopeným maslom.
Maková plnka V miske zmiešame mak s cukrom.
Cesto pred plnením pofŕkame mliekom a plníme plnkou. Cesto zrolujeme a pečieme v predhriatej rúre na 180°C do zlatista 30 minút. Rejteš pred pečením a aj po pečení potrieme roztopeným maslom.