Zdroj: vecstock via Freepik
Dusená balkánska zelenina
Tento recept patrí medzi moje obľúbené jedlá, ktoré často pripravujem pre svoju rodinu a priateľov. Toto vegetariánske jedlo milujem, pretože je farebné, chutné a plné zdravých a výživných ingrediencií. Jeho príprava je rýchla a jednoduchá, takže je ideálny na rušné dni. V minulosti som vyskúšala rôzne druhy zeleniny a zistila som, že kombinácia uvedená nižšie poskytuje najlepšiu rovnováhu chutí.
Ingrediencie
- 2 Papriky (rôzne farby)
- 2 cuketa
- 2 stredná veľkosť Cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 stredná veľkosť paradajky
- 1 baklažán
- olivový olej
- soľ a korenie
- 1 zväzok čerstvá petržlenová vňať
Najnovšie letáky
Postup
Recept na balkánsku zeleninu pripravíte tak, že zeleninu najprv umyjete a nakrájate na väčšie kúsky. Zistil som, že veľkosť približne jeden centimeter poskytuje ideálnu rovnováhu medzi chrumkavosťou a šťavnatosťou. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
Potom vo veľkej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte, kým nezmäknú. Zo skúsenosti odporúčam nenechať cesnak príliš stmavnúť, inak bude mať horkú chuť.
Pridajte nakrájanú zeleninu a opečte ju na silnom ohni. Čím dlhšie sa zelenina opeká, tým viac chutí môže uvoľniť. Zistil som však, že 10-15 minút zvyčajne stačí.
Paradajky pridajte ako posledné, aby bol pokrm šťavnatý. Dochuťte soľou a korením a znížte teplotu. Dobre premiešajte a nechajte dusiť ďalších 15-20 minút.
Krátko pred koncom varenia pridajte k balkánskej zelenine nasekanú petržlenovú vňať a všetko spolu dobre premiešajte. Petržlenová vňať tak zostane čerstvá a zachová si intenzívnu farbu. Vždy ochutnajte a v prípade potreby dochuťte.
Balkánske zeleninové jedlo je pripravené na podávanie! Chutí rovnako dobre ako hlavné jedlo aj ako príloha k mäsu alebo rybám. Osobne ho najradšej podávam s čerstvým šalátom. Vychutnajte si jedlo!