Dusená červená kapusta na karameli
Fantastická dusená červená kapusta na karameli.
Ingrediencie
Suroviny
- 1 hlávka červenej kapusty cca 1 2 kg
- 1 ks väčšia cibuľa
- 1 ks väčšie jablko
- 4 polievková lyžica bravčovej masti alebo oleja
na dochutenie
- mleté čierne korenie
- úplný alebo drvená rasca podľa chuti
- 3 polievkové lyžice kryštálového alebo trstinového cukru podľa chuti
- 1 dl ocot kvasný liehový
- 2 ks bobkový list
- soľ
Najnovšie letáky
Postup
Červenú kapustu si očistíme, zbavíme ju vrchných listov, odstránime hlúbik. Kapustu nastrúhame na strúhadle, môžeme nakrájať aj na tenké rezance.
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Na masti si ju orestujeme do sklovita. Tak pridáme aj kryštálový cukor, necháme skaramelizovať. Trvá to pár minút.
K voňavej cibuli pridáme červenú kapustu a ihneď kvasný ocot (podľa potreby). Ocot sa postará o nádhernú farbu. Kapustu ešte orestujeme, pridáme korenie. Ak nepoužívate ocot, zvoľte citrónovú šťavu.
Kapustu podlievame vodou, dusíme do polomäkka. Pridáme nastrúhané jablko.
Červenú kapustu podusíme podľa chuti, či ju chceme chrumkavejšiu kratšie alebo mäkšiu, potom ju dusíme samozrejme dlhšie.
Tip na záver: Dusená červená kapusta na karameli chutí najlepšie, keď odleží aspoň jednu hodinu, aby prešli chute. Je však veľmi dôležité, aby ste správne doladili chuť - sladkosť, slanosť a kyslosť. Ak nechcete použiť ocot, zvoľte citrónovú šťavu. Dĺžka dusenia červenej kapusty záleží od chuti. Ak obľubujete kapustu chrumkavejšiu, stačí ju dusiť kratšie, keď mäkšiu, je potrebné ju podusiť dlhšie.