Dusený šťavel s cesnakovým jogurtom ( šóška) / Efelik
Zdravé a rýchle jedlo, ktoré zvládne pripraviť naozaj každý!Toto jedlo sa hodí ako príloha, ale kludne aj ako letné osviežujúce jedlo s kúskom chleba.
Ingrediencie
- Šťaveľ lúčny divý
- olej
- jogurt
- cesnak
- Cibuľa
- soľ
Najnovšie letáky
Postup
Na troche oleja si usmažíte cibulu a ked už trošku chytila farbu,pridáme šťavel ( u nás efelik) kolko sa nám do panvice zmestí,osolíme,premiešame a necháme troška škvrčať za občasného miešania-to len aby sa nám trocha scvrkol :-) a postupne pridáme všetok efelik,čo máme pripravený..
Nakoniec ho ešte trocha osolíme a podlejeme 0,5dcl vody a prikryjeme.Dusíme pár minút, naozaj nie dlho. Hotový odstavíme bokom.
Jogurt, postrúhaný cesnak a soľ podla chuti zmiešame. Na tanieri hotový šťavel -efelik polejeme cesnakovým jogurtom a môžme podávať.
Táto príloha je naša každoročka, najmä teraz ked je sezóna a listy sú krásne čerstvé a mladé. Chutí výborne ako príloha ale aj ako letné osviežujúce jedlo s kúskom chleba :-) Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
P.S. Štavel, alebo pre niektorých aj Šóška, je velmi chutná rastlina/ listová zelenina. Rastie aj doma v záhradách, ale aj volne v prírode. Tá domáca má menšie listy a je trochu kyslejšia, kým listy volne rastúcej rastliny sú ovela väčšie a málo kyslovkavé. V mojom videu sa svami podelím nielen o chutné jedlo, ale aj zber správnej rastliny vo volnej prírode :-)