Fantastický lacný poschodový krémeš
Jemný, úžasne krémový zákusok nielen na sviatky, ale na každú príležitosť. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a výsledok stojí zato!
Ingrediencie
Cesto
- 600 g polohrubá múka
- 200 g kryštálový cukor
- 125 g maslo
- 2 ks vajce
- 11⁄2 dl mlieko
- 2 bal kypriaci prášok
Krém
- 2 l mlieko
- 4 bal Zlatý klas (prášok)
- 2 pl polohrubá múka
- 3 dl kryštálový cukor
- 2 bal cukor vanilkový
- 3 ks žĺtko
- 100 g maslo
Na vrch
- poleva čokoládová
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si v jednej miske premiešame lyžicou len sypké suroviny. Potom pridáme vajcia a mäkké maslo. Mlieko dolievame postupne podľa potreby. Máme dostať polomäkké cesto. Z cesta urobíme valec, ktorý pokrájame na 4 rovnaké časti. Každú vyvaľkáme na tenko na veľkosť plechu a opatrne pomocou valčeka ho prenesieme na plech, ktorý sme trocha natreli olejom. Cesto dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C. Cesto sa pečie len veľmi krátko, cca 8 minút. Ono sa to má len nafúknuť a slabo ohnednúť. Na dotyk má byť ešte mäkké. Takto upečieme všetky pláty za sebou. Môj plech má rozmer 28x38 cm.
Ako nasledovné si urobíme krém. Celkom klasickým postupom, ako sa aj puding robí, si uvaríme Zlatý klas v mlieku. Rozdiel je len ten, že ku Zlatému klasu zamiešame aj tie 2 kopcovité PL múky a vymiešame dohladka, aby neboli hrčky. Necháme povariť/pobublať, pridáme cukor podľa chuti a ešte 2-3 minútky aj s ním povaríme. Hotový krém zoberieme dole z ohňa a za stáleho pomalého miešania ho necháme vychladnúť natoľko, aby ste si v ňom už nepopálili prst. Musí byt ešte dostatočne teplý na to, aby sa v ňom vaječné žĺtky tepelne upravili, no nie zrazili/uvarili🙂
Keď nám krém ochladol na požadovanú teplotu, vmiešame doň po jednom žĺtky. Keď sme žĺtky vmiešali, dáme kúsok masla, ktoré sa pomalým miešaním krému má v ňom celé rozpustiť. Maslo krém zjemní a pekne ochutí.
Krém natierame ešte teplý. Rozdelíme si ho tak, aby ho bolo medzi plátmi rovnako. Ja som nechala 1 plát v pekáči a tak postupne natierala a ukladala naň aj ďalšie pláty. Keď koláčik už trocha vychladol, poliala som vrch čokoládovou polevou. Krémeš necháme stuhnúť a odležať niekoľko hodín, ja som dala cez noc.
Odležaný sa dá krásne krájať🙂 Krémeš je fantasticky chutný, jemný a krémový! Odporúčam ho naozaj každému. Prajem dobrú chuť
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube