REKLAMA

Zdroj: Freepik

Francúzsky dezert s gaštanovým koláčom Mont Blanc

Tento recept je luxusnou obmenou klasického francúzskeho dezertu Mont Blanc. Vrstvami maslového krehkého cesta, bohatým gaštanovým pyré a nadýchanou šľahačkou je to skutočne pôsobivý dezert, ktorý je ideálny na podávanie na večierkoch.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
8

Na koláčovú škrupinu:

  • 112 poháre múka Pridané do
  • 14 pohár kryštálového cukru Pridané do
  • 12 čajová lyžička soľ Pridané do
  • 9 pl studené maslo Pridané do
  • 1 Veľký vaječný žĺtok Pridané do

Na gaštanovú náplň:

  • 1 pohár Gaštanovej nátierky (k dispozícii v obchodoch s gurmánskymi potravinami) Pridané do
  • 14 pohár cukru Pridané do
  • 12 pohár zmäknuté maslo Pridané do
  • 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu Pridané do

Na šľahačkovú polevu:

  • 1 pohár Tučnej smotany Pridané do
  • 2 pl cukru Pridané do
  • 12 čajová lyžička Vanilkového extraktu Pridané do
REKLAMA

Postup

150 min.
1. Krok

Začnite výrobou koláčového korpusu. Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor a soľ. Maslo nakrájajte na kúsky a končekmi prstov ho vmiešajte do múky, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku. Tento postup zabezpečí, že koláčový korpus bude vločkovitý.

2. Krok

Rozšľahajte žĺtok a pridajte ho do múčnej zmesi. Prísady voľne spojte rukami. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu ľadovej vody. Cesto stlačte do plochého kotúča, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte ho aspoň hodinu chladiť v chladničke.

3. Krok

Predhrejte rúru na 190 °C (375 °F). Na pomúčenej ploche rozvaľkajte vychladnuté cesto tak, aby sa zmestilo do koláčovej formy. Formu opatrne vyložte cestom a odstráňte prípadné previsy. Cesto popichajte vidličkou a pečte ho približne 15 - 20 minút, alebo kým nie je zlatisté. Nechajte ho vychladnúť.

4. Krok

Na prípravu gaštanovej náplne zmiešajte gaštanovú nátierku, cukor, maslo a vanilku v kuchynskom robote. Rozmixujte do hladka. Náplň rovnomerne rozotrite na vychladnutý koláčový korpus.

5. Krok

Smotanu, cukor a vanilku šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky na polevu. Na gaštanovú náplň nanesieme šľahačku alebo ju vyfarbíme.

6. Krok

Koláč môžete ozdobiť odloženým gaštanovým pyré alebo posypať strúhanou čokoládou. Pred podávaním nechajte koláč vychladnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4714 receptov

Mäsité jedlá

2214 receptov

Večera

4424 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1489 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

776 receptov

Dezert

3610 receptov