Zdroj: Freepik
Francúzsky dezert s gaštanovým koláčom Mont Blanc
Tento recept je luxusnou obmenou klasického francúzskeho dezertu Mont Blanc. Vrstvami maslového krehkého cesta, bohatým gaštanovým pyré a nadýchanou šľahačkou je to skutočne pôsobivý dezert, ktorý je ideálny na podávanie na večierkoch.
Ingrediencie
Na koláčovú škrupinu:
- 11⁄2 poháre múka
- 1⁄4 pohár kryštálového cukru
- 1⁄2 čajová lyžička soľ
- 9 pl studené maslo
- 1 Veľký vaječný žĺtok
Na gaštanovú náplň:
- 1 pohár Gaštanovej nátierky (k dispozícii v obchodoch s gurmánskymi potravinami)
- 1⁄4 pohár cukru
- 1⁄2 pohár zmäknuté maslo
- 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
Na šľahačkovú polevu:
- 1 pohár Tučnej smotany
- 2 pl cukru
- 1⁄2 čajová lyžička Vanilkového extraktu
Najnovšie letáky
Postup
Začnite výrobou koláčového korpusu. Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor a soľ. Maslo nakrájajte na kúsky a končekmi prstov ho vmiešajte do múky, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku. Tento postup zabezpečí, že koláčový korpus bude vločkovitý.
Rozšľahajte žĺtok a pridajte ho do múčnej zmesi. Prísady voľne spojte rukami. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu ľadovej vody. Cesto stlačte do plochého kotúča, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte ho aspoň hodinu chladiť v chladničke.
Predhrejte rúru na 190 °C (375 °F). Na pomúčenej ploche rozvaľkajte vychladnuté cesto tak, aby sa zmestilo do koláčovej formy. Formu opatrne vyložte cestom a odstráňte prípadné previsy. Cesto popichajte vidličkou a pečte ho približne 15 - 20 minút, alebo kým nie je zlatisté. Nechajte ho vychladnúť.
Na prípravu gaštanovej náplne zmiešajte gaštanovú nátierku, cukor, maslo a vanilku v kuchynskom robote. Rozmixujte do hladka. Náplň rovnomerne rozotrite na vychladnutý koláčový korpus.
Smotanu, cukor a vanilku šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky na polevu. Na gaštanovú náplň nanesieme šľahačku alebo ju vyfarbíme.
Koláč môžete ozdobiť odloženým gaštanovým pyré alebo posypať strúhanou čokoládou. Pred podávaním nechajte koláč vychladnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.