Zdroj: FB: Slovenské jedlá a iné...,,dobroty starých materí,,
Francúzsky krémeš
Vynikajúci francúzsky krémeš na každý slávostný stôl.
Ingrediencie
Krém
- 1 l mlieko
- 200 g cukor kryštál
- 200 ml voda
- 9 ks vajce
- 2 ks cukor vanilkový
- 100 g cukor práškový
- 150 g maslo
- 50 ml rum
Ostatné
- 1 ks cesto lístkové
- 100 g čokoláda na varenie
- 50 g tuk
- 50 g olej
- 1 l šľahačka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Začneme prípravou cesta. Lístkové cesto si rozdelíme na dve časti. kažú vyvaľkáme a uložíme na obrátenú stranu plechu. Popicháme vidličkou a dáme piecť na 220 stupňov na 8 minút.
Pripravíme si krém. Najskôr vyšľaháme z bielkov tuhý sneh, pridáme práškový cukor. V hrnci privedieme k varu mlieko s kryštálovým cukrom, žĺtkami, vanilkovými cukrami a vanilkovými pudingami. Uvaríme puding a ešte do teplého všľaháme maslo. Primiešame jemne sneh a na záver pridáme rum.
Do hlbokého plechu dáme plát upečeného cesta a navrstvíme pudingový krém. Necháme stuhnúť v chladničke.
Zatiaľ si vyšľaháme šľahačku. Tú navrstvíme na vychladnutý puding a priložíme druhým plátom lístkového cesta. Na vrch by mala smerovať rovná plocha a hrbole smerujú do šľahačky.
Na záver už len povrch cesta prelejeme rozpustenou čokoládou, do ktorej sme pridali olej a tuk. Celý krémeš necháme poriadne stuhnúť.