Gaštanové štvorlístky s gaštanovým krémom
Chuťovo zaujímavá alternatíva ku klasickým lineckým koláčom.
Ingrediencie
Suroviny
- 250 g hladká múka
- 100 g práškového cukru
- 2 čl vanilkového cukru
- 1 žĺtok
- 2 pl rum
- 250 g gaštanové pyré
- 180 g hery
- 1 na potretie bielok
Na posypanie a gaštanový krém potrebujeme
- 2 pl cukor
- 1 polievková lyžica mletých vlašských orechov
- 100 ml šľahačka
- 1 polievková lyžica stužovača šľahačky
Najnovšie letáky
Postup
Preosejeme si múku do misy a k nej pridáme práškový a vanilkový cukor, žĺtok, rum, gaštanové pyré a pokrájanú studenú Heru. Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odpočinúť na hodinu do chladničky.
Vychladnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 3 mm a formičkou vykrajujeme štvorlístky. Tie ukladáme rovno na plech vystlatý papierom na pečenie. Do polovice štvorlístkov spravíme v strede vykrojený malý kruh, potrieme ich rozšľahaným vaječným bielkom a posypeme orechovo-cukrovou zmesou. (bielkom potierame len štvorlístky s vykrojením).
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 11-12 minút.
Kým sa koláčiky pečú, pripravíme si krém. V miske dotuha vyšľaháme smotanu na šľahanie so stužovačom a práškovým cukrom. Gaštanové pyré nastrúhame na strúhadle na menšie kúsky a ručne stierkou vmiešame do pripravenej šľahačky. Krémom naplníme cukrárske vrecko/sáčik a odložíme do chladničky.
Upečené štvorlístky necháme vychladnúť. Potom pomocou cukrárskeho vrecka s odstrihnutou špičkou nadávkujeme krém na nevykrojené štvorlístky, ktoré prikryjeme vrchným dielom a môžeme podávať.